Kovesi, ”procurorul suprem” pe fraude cu fondurile UE

0

Consiliul UE a dat noi puteri vineri Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), care va putea raporta direct din 2021 către Parchetul European (EPPO) condus de Laura Codruța Kovesi informații despre posibile fraude cu fondurile UE în cele 22 de state care fac parte din noua instituție a UE.

 

Consiliul UE a adoptat vineri în primă lectură amendamente la legislația care guvernează activitatea OLAF pentru a facilita colaborarea cu Parchetul European, potrivit unui comunicat al instituției.

Până acum, OLAF putea face recomandări parchetelor naționale, care nu erau obligate să deschidă dosare. Din 2021, când EPPO va începe să funcționeze efectiv, investigațiile OLAF vor merge și spre Parchetul European.

Vezi și Koveși la BBC: informațiile de la serviciile secrete folosite de DNA pentru deschiderea cazurilor de corupție

Mai mult, noile reguli permit inspectorilor OLAF să aibă un acces sporit la informațiile bancare în cooperare cu autoritățile naționale, dar și să facă verificări pe teren și inspecții mai eficiente.

Decizia Consiliului UE se bazează pe înțelegerea cu Parlamentul European și se așteaptă ca legislativul UE să adopte actul fără amendamente în sesiunea plenară din decembrie, potrivit comunicatului citat.

Vezi și Casoteca.ro – magazin

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele