Kovesi susține că nu va candida la alegerile prezidențiale din România

0

Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kövesi, actual procuror-șef european, susține că nu va candida la alegerile prezidențiale din România, din 2024, așa cum s-a vehiculat în spațiul public.

 

Kovesi a precizat, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă Moldova, că nu intenționează să intre în politică nici după încheierea mandatului său la conducerea Parchetului European.

”Nu, nu doresc să candidez la președinția României. Poate, ca să fiu mai clară, răspunsul meu este „Nu”, „No”, „Nein”, „Nie” și, dacă mai practic puțin cu colegii din EPPO, o să pot să răspund „Nu” în cele 17 limbi oficiale în care se discută în EPPO”, a spus fosta șefă a DNA.

Kovesi a adăugat că, în prezent, preocuparea sa principală vizează activitatea de la Parchetul European.

”Principala mea atribuție a fost să construiesc o instituție. Am construit-o de la zero. Când am fost numită, am fost oarecum singură, am avut doar o echipă mică, de câțiva colegi, cu care am construit absolut tot, începând de la proceduri, buget, recrutări de personal. Suntem la început de drum. Vreau să construiesc o instituție europeană, independentă, puternică, care să protejeze mai bine bugetul Uniunii Europene. În momentul în care mandatul meu va ajunge la final, o să am, spun eu, o cunoaștere unică. O să cunosc foarte bine 22 de sisteme de justiție din Europa și nu doresc să candidez la președinția României”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.

Vezi și Geoană își pregătește candidatura la prezidențiale

Precizările au fost făcute în contextul în care, potrivit unui sondaj recent, românii se așteaptă ca procurorul-șef european să se confrunte în turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Potrivit sondajului, Laura Codruța Kövesi are o popularitate de 30%, bucurându-se de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor

Kovesi și Republica Moldova

Laura Codruța Kövesi, șefa Parchetului European, s-a aflat marți, 12 iulie, într-o vizită de lucru la Chișinău.

Koveși a semnat un comunicat după vizita la Chișinău:

„Sunt aici pentru a transmite un semnal: Parchetul European este pregătit să ajute autoritățile naționale din Republica Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană. Desigur, în limitele competențelor, expertizei noastre și a mandatului nostru”, a spus șefa Parchetului European.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele