La teatrul Bolșoi se va juca un balet „eroic”, despre „operațiunea specială” rusă din Ucraina

0

Celebrul teatru din Moscova va prezenta sâmbătă un balet pe care l-a numit „eroic”, în sprijinul „operațiunii militare” din Ucraina, veniturile urmând să fie donate familiilor soldaților ruși uciși în această ofensivă, anunță France Presse.

Este vorba de baletul „Spartacus” al lui Aram Khachaturian, care „va fi prezentat la 2 aprilie pe scena istorică Bolșoi”, scrie în comunicatul oficial.

Bolșoiul va dona veniturile din acest spectacol legendar pus în scenă de Iuri Grigorovici familiilor soldaților uciși în timpul operațiunii militare ruse din Ucraina”, adaugă instituția.

Acest spectacol își dorește să marcheze debutul unei ample campanii de caritate „Riding the Curtain” lansată de Ministerul Culturii din Rusia pentru a-i sprijini pe „cei care ajută armata noastră”, precum și pentru a oferi asistență persoanelor evacuate din Donbass.

Amintim, mai multe teatre rusești vor prezenta spectacole în cadrul acestei campanii pentru organizații de tineret, voluntari, veterani, precum și pentru locuitorii republicilor separatiste ucrainene Donețk și Lugansk, se arată în același comunicat.

Premiera baletului care glorifica isprăvile eroului Spartacus, aflat în fruntea revoltei sclavilor împotriva Imperiului Roman, a avut loc în decembrie 1956 pe scena Teatrului de Operă și Balet din Leningrad, acum Teatrul „Mariinski Petersburg”, cu o coregrafie realizată de Leonid Jacobsen.

Mai apoi, în 1968, Iuri Grigorovici și-a prezentat versiunea lui Spartacus la Bolșoi.

Spartacus pentru noi nu este doar curaj și vitejie, ci și o putere interioară uimitoare a libertății”, a adăugat Bolșoiul în declarația oficială.

Trebuie amintit că dirijorul rus Tugan Sokhiev a anunțat la începutul lunii martie că și-a părăsit postul de director muzical al Teatrului Bolșoi din Moscova și al Orchestrei Naționale din Capitole de Toulouse, spunând că este presat să ia atitudine față de război.

Mai mulți artiști, sportivii și vedete ale rușilor s-au aflat într-o situație delicată de la începutul operațiunii din Ucraina, începută în februarie.

Aceștia sunt chemați în Rusia pentru a-și etala patriotismul sau, în caz contrar, pentru a păstra tăcerea, sunt, dimpotrivă, sub presiune în țările occidentale pentru a se distanța public de invazia rusească.

Între timp, agenția rusă de stat „Tass” informează că președintele Vladimir Putin are în vedere ca Valeri Gherghiev, director la teatrul Mariinsky, să devină șef și la Bolșoi, ca urmare a fuziunii celor două instituții de cultură.

Vestea vine după ce Gherghiev a fost interzis pe principalele scene muzicale ale lumii pentru că nu s-a delimitat de invazia Rusiei în țara vecină. De asemenea, Putin s-a confruntat și cu o adevărată inflație de talente de la marile companii de balet din toată Rusia.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele