Laura Codruța Keovesi vs corupții României

Dinu Alexandru

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri seară, într-o conferinţă de presă, că în urma informaţiilor apărute în spaţiul public începând de duminică seară a solicitat DNA Ploieşti şi a primit, în cursul acestei zile, un raport privind stadiul dosareor vizându-i pe membrii familiei Cosma şi aspectele presupus nelegale. Ea a spus că a trimis acest raport şi procurorului general.

Citiți și Macovei: „PSD preia modelul Stalin și schimbă la partid procurorii-șefi”

PRINCIPALELE DECLARAŢII ale Laurei Codruţa Kovesi:

„Vlad Cosma a făcut mai multe denunţuri la DNA. A venit din proprie inţiativă şi a făcut denunţuri. Nu a fost căutat de procurori. Nu pot să va confirma in cate dosar a primit identitate protejata. Într-un dosar, cel discutat in ultimele zile, a avut cel de martor protejat. Cosma Vlad a avut calitatea de martor în 12 dosare ale DNA. A fost trimis în judecată în dosare ale DNA. Acesta este motivul pentru care se prezenta la DNA Ploieşti. După pronunţarea sentinţei de condamnare care nu e definitviă, membri acestei familii, aceşti inculpaţi condamnaţi în primă instanţă au început diverse demersuri pentru a obţine un act care să-i ajute să obţină o pedeapsă mai mică”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul şef al DNA a precizat că a cerut şi primit un raport privind activitatea DNA Ploieşti în cazurile mediatizate, în care au fost vizaţi Andreea Cosma, Mircea Cosma şi Vlad Cosma, documentul fiind trimis şi către procurorul general al României.

Laura Codruţa Kovesi a declarat că, în dosarul în care Mircea Cosma şi Vlad Cosma au fost condamnaţi în primă instanţă, cei doi au ridicat excepţii de nelegalitate în faza de camera preliminară, acolo unde judecătorii stabilesc dacă procurorii au întocmit în mod legal rechizitoriu şi dacă au administrat conform legii probe, menţionând că acestea au fost respinse şi că se refereau la situaţiile invocate recent în spaţiul public.

Kovesi a reluat informaţia conform căreia persoane din anturajul familiei Cosma au mers la DNA, menţionând că au încercat sa „intimideze procurorii sub forma unor avertizare de difuzarea în mass-media a unor înregistrări trunchiate, colaje, de natură să compromită procurorii şi ofiţerii care au lucrat în anchetă”.

„Inculpaţii au trecut la aplicare planului şi au devoalat propriile lor fapte de şantaj. E unul dintre motivele pentru care inculpatul Cosma, care a fost audiat în calitate de martor protejat luni, i s-a ridicat protecţia pentru că şi-a devoalat singur identitatea”, a mai spus Kovesi.

Citiți și Ministrul Justiției vine urgent din Japonia la chemarea partidului

Cum a răspuns şefa DNA la acuzaţia că a falsificat probe din dosare

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, s-a apărat de acuzaţiile privind falsificarea de probe, menţionând că DNA a acţionat conform legii, nefiind falsificate probe, susţinând că informaţiile din ultima perioadă reprezinta un atac care vizează îngenuncherea statului român şi umilirea societăţii.

Citeste si...  Dăncilă îi critică pe cei care îi „numără greșelile de exprimare”: "E o presiune imensă"

„Tot timpul am respecat legea, nu se falsifică probe în DNA, pentru oricine încalcă legea se iau măsurile legale. Nu cred că acest atac este întâmplator. Asistăm la un festival disperat al inculpaţilor, în care persoane trimise în judecată, condamnate, spun părţi de adevăr. Nu e vorba de Kovesi sau procurorul şef al DNA. DNA nu este un om, este o instituţie şi cred în acest lucru. Acest atac nu este despre Kovesi, ci despre procurorii care şi-au făcut treaba în ultimii ani şi vizează îngenuncherea statului român, umilirea societăţii. De ce suntem atacaţi? Că ne-am făcut treaba. Justiţia este într-un asalt de peste un an de zile. Dacă ne uităm cine atacă, vedem inculpaţi condamnaţi, trimişi în judecată, oameni care au bani, resurse, posibilităţi şi doresc decredibilizarea actului de justiţie. Azi, se pare că nu e atât de grav dacă eşti acuzat sau condamnat”, a spus Kovesi.

Kovesi, despre înregistrările prezentate de DNA: S-a respectat legea când s-a realizat înregistrarea

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri, privind înregistrările făcute publice de DNA, referitoare la publicarea unor materiale legate de procurori ai Direcţiei, că acestea au fost făcute legal, fără a preciza dacă vor fi folosite în dosarul de şantaj.

Întrebată dacă înregistrarea prezentată luni are bază juridică, Kovesi a răspuns: „Toate activităţile s-au derulat conform legii, nu pot să vă confirm sau infim dacă există ordonanţă a judecătorului sau alt act. S-a respectat legea când s-a realizat această înregistrare”.

„Nu vă confirm sau infim dacă este autorizare din partea judecătorului. Codul de procedură penală prevede mai multe posibilităţi de a face înregistrări, unele urgente. În comunicarea publică respectăm ghidul, ocazie cu care apreciem ce informaţii pot fi publice şi ce nu”, a precizat Kovesi.

Citeste si...  Cotidianul israelian Haaretz îl compară pe Viktor Orban cu Nicolae Ceaușescu

„Procurorul care face anchetă va decide ce probe pot fi utilizate în cauză. Nu pot spune dacă vor fi folosite (n.r. în dosarul de şantaj)”, a completat procurorul şef al DNA, Kovesi precizând că orice comunicare publică este responsabilitatea ei.

Citiți și Fugarii României

Ludovic Orban spune Laura Codruța Kovesi și DNA sunt supuși unui atac concentrat

„A fost o conferinţă necesară, iar argumentaţiile doamnei Kovesi au fost clare şi lămuritoare. DNA şi procurorul sef al DNA sunt supuşi unui atac sistematic de ani buni, în care este inegalitate de şanse în ceea ce priveşte comunicarea publică. (…)Aici este vorba despre un atac concertat care este dus de o bună bucată de vreme de o alianţă a unor oameni care sunt profund deranjaţi că există DNA, mai ales că DNA îndrăzneşte să ancheteze faptele săvârşite în exercitarea funcţiei publice”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban a afirmat că „mult anunţata cerere de revocare” a şefei DNA este „complet lipsită de orice temei”.

„Nu i-am auzit pe Dragnea sau pe Tăriceanu să ceară demiterea (ministrului de Interne-n.r.) Carmen Dan pentru poliţistul pedofil. Nu poţi să consideri responsabil conducătorul unui instituţii pentru unul, doi, trei angajaţi din instituţie nu acţionează conform legii sau deontologiei profesionale. Sigur că percepţia unei instituţii nu trebuie să fie afectată de astfel de uscături care există în fiecare pădure. E nevoie de un management mai riguros în ceea ce priveşte respectarea legalităţii, a deontologiei profesionale şi a profesionalismului în activitatea fiecărui procuror”, a adăugat Orban, citat de Mediafax.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, este anchetat într-un dosar DNA.

Liderul PNL a fost achitat în primă instanţă, însă decizia nu a fost definitivă şi a fost contestată de procurorii anticorupţie, cu apel. Acesta ar urma să se prezinte din nou în faţa instanţei în data de 19 februarie, decizia care se va pronunţa fiind definitivă.

Ludovic Orban a fost trimis în judecată de DNA în luna mai 2016, fiind acuzat de folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, cauza fiind judecată de Înalta Curţe de Casaţie şi Justiţie.

Citeste si...  Grevă anunțată de medicii de la Floreasca pentru demiterea lui Mircea Beuran

Procurorii susţin că la data de 1 martie 2016, Ludovic Orban ar fi contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, cerându-i bani pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al Municipiului Bucureşti. Omul de afaceri căruia Ludovic Orban i-ar fi solicitat ajutorul financiar este Tiberiu Urdăreanu.

Citiți și Tiberiu Urdăreanu, audiat la Înalta Curte, în dosarul lui Ludovic Orban

Vlad Voiculescu vorbește despre conferința de presă a Laurei Codruța Kovesi având senzația că aceasta ar fi fost lăsată singură

„Senzația mea zilele astea este că Laura Codruța Kovesi a fost lăsată singură. Fotografia de mai jos mi se pare grăitoare. Cea mai mare parte a politicienilor și o bună parte din presă și-au văzut de alte treburi sau au devenit dintr-o dată extrem de sensibili la greșelile presupuse ale unui procuror, în timp ce inculpați și condamnați penal și-au chemat armatele de mercenari, televiziuni și fițuici de doi lei și au declanșat un nou atac asupra instituției care și-a demonstrat în ultimii ani eficiența mai mult decât orice altă instituție a statului român.

În seara asta, Laura Codruța Kovesi, singură, într-o conferință de vreo două ore a vorbit #curat, cu #răbdare, #forță și #eleganță. Cam așa cum ar trebui să vorbească orice om care se află în serviciu public sau măcar orice șef de instituție.

Câteva afirmații sunt pur și simplu incontestabile, pentru oricine are un minim bun simț și un dram de minte:

„Nu am niciun motiv sa-mi dau demisia. Daca ne uitam cine ataca vedem inculpati condamnati, trimisi in judecata, oameni care au bani, resurse, posibilitati si care vor sa decredibilizeze justitia, ce s-a facut corect, sa duca in derizoriu faptele de coruptie.”

„Acest atac nu e despre Kovesi, e despre procurorii care si-au facut treaba. Vizeaza ingenucherea statului roman, umilirea societatii si a poporului roman”

PS Dacă o femeie are curajul și tăria asta, s-or găsi și câțiva bărbați în țara asta să țină piept furtunii de nemernicii, țățisme și hoție, mă gândesc.” conchide Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *