Mafiot italian, depistat după 16 ani ca bucătar într-o pizzerie

0
- Reclama -

Un criminal condamnat, fugar din 2006, a fost prins în Franța, după ce s-a ascuns la vedere ca pizzer timp de câțiva ani.

Potrivit BBC, capturarea lui Edgardo Greco în Saint-Étienne este a doua arestare de nivel înalt efectuată de autoritățile italiene de la începutul anului.

Mai întâi, Matteo Messina Denaro, fugar de 30 de ani, a fost reținut în Sicilia, în timpul unei vizite la o clinică. Ambii erau căutați pentru crime din anii 1990.

Messina Denaro era „șeful șefilor” pentru celebra Cosa Nostra din Sicilia, iar Greco făcea parte din organizația ‘Ndrangheta, originară din regiunea Calabria. ‘Ndrangheta este în prezent cea mai puternică mafie din Italia, iar tentaculele sale se întind în America de Sud și în toată Europa.

În vârstă de 63 de ani, Greco era căutat pentru uciderea a doi frați în timpul unui „război mafiot” între două bande.

- Reclama -

La începutul anilor ’90, Stefano și Giuseppe Bartolomeo au fost uciși în bătaie la o pescărie din orășelul Cosenza. Trupurile lor nu au fost găsite niciodată și se crede că au fost dizolvate în acid sulfuric.

Edgardo Greco făcea parte dintr-o bandă rivală. A fost, deasemenea, acuzat de tentativa de omor a unui alt bărbat mai târziu în același an, în 1991. Când un judecător a emis un mandat de arestare pe numele său, în 2006, acesta a fugit din Italia.

Peste 8 ani, el s-a stabilit în orașul francez Saint-Étienne, la sud-vest de Lyon, ocupând în cele din urmă postul de chef într-un restaurant Italian și luându-și o nouă identitate: Paolo Dimitrio. Între timp, fusese condamnat la închisoare pe viață în Italia și făcea obiectul unui mandat de arestare european.

În iulie 2021 era atât de încrezător în noul său pseudonim încât a apărut într-un ziar local, lăudându-se cu „rețetele regionale și de casă” ale restaurantului său, cum ar fi risotto, tagliatelle sau ravioli.

Avea acum o barbă căruntă și ochelari, iar în reportaj se spunea că este italian de origine, dar originar din Franța.

Totuși, el era în continuare urmărit de cel mai important procuror antimafia din Italia, Nicola Gratteri, care a petrecut decenii întregi ocupându-se de ‘Ndrangheta. Într-o declarație, poliția militară italiană a precizat că, începând din 2019, anchetatorii au urmărit rețeaua de sprijin a lui Greco, care i-a condus în cele din urmă la Saint-Étienne. Ministrul italian de interne, Matteo Piantedosi, a lăudat poliția pentru că l-a adus în fața justiției pe unul dintre cei mai mari infractori, iar șeful regiunii Calabria, Roberto Occhiuto, a declarat că arestarea a subliniat angajamentul Italiei în lupta împotriva tuturor formelor de crimă organizată ce afectează țara.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele