Maşinile cu volan pe dreapta din Marea Britanie nu se mai pot înmatricula în România

1
- Reclama -

Maşinile cu volan pe dreapta importate de obicei din Marea Britanie nu se mai pot înmatricula în România, începând cu data de 1 ianuarie 2021, în contextul Brexit, spun cei de la Registrului Auto Român (RAR).

 

Certificatul de înmatriculare şi omolagarea de tip nu mai sunt recunoscute în Uniunea Europeană.

Posesorii de maşini cu volanul pe partea dreaptă provenite din UK îşi vor putea omologa vehiculele numai dacă fac modificările necesare şi mută comenzile pe partea stângă, demers extrem de costisitor. „Subliniem că pentru aceste vehicule postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului, iar norma de poluare minimă trebuie să fie Euro 3 sau Euro III, după caz”, arată Registrul Auto Român într-un document.

Vezi și Scăpăm de mașinile cu volan pe dreapta

Maşinile aduse din Malta sau Cipru se pot înmatricula

De precizat că maşinile aduse din Malta sau Cipru, unde se circulă de asemenea pe partea stângă, iar volanul este pe dreapta, vor putea fi omologate în continuare în România, fără a fi modificate, pentru că aceste două ţări fac parte din Uniunea Europeană.

- Reclama -

Până acum, 120.000 de maşini cu volan pe dreapta au fost înmatriculate în România.

Anual, între 150 şi 200 de şoferi care conduc astfel de vehicule fac accidente de circulaţie, iar multe dintre acestea se soldează cu victime. Potrivit Poliţiei Române, numai în anul 2020, în România au avut loc 207 accidente rutiere în care au fost implicate maşini cu volanul pe partea dreaptă, iar în urma acetora au murit 33 de oameni.

Vezi și RAR dorește interzicerea mașinilor cu volanul pe dreapta

- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele