Memorandumul semnat în SUA – o altă ocazie ratată de România

0

Fostul ministru al Mediului de afaceri, Ilan Laufe, a declarat că memorandumul semnat între Klaus Iohannis și Donald Trump reprezintă o altă ocazie pierdută de România, deoarece acesta nu face referire la ridicarea vizelor pentru cetățenii români și nici la aderarea României la OCDE.

„Eu înțeleg că România este un partener important pentru SUA, iar într-un parteneriat ,ambele părți au de câștigat. Am înțeles că SUA se bucură de foarte multă susținere din partea României și este foarte bine, dar că să primim și noi ceva în schimb trebuie să cerem și să argumentam. Asistăm la încă o ocazie ratată de către România? O ocazie foarte mare să „cerem și să primim” ceva concret în schimbul susținerii pe care România o oferă în acest moment Statelor Unite pe atâtea fronturi diferite. Declarația comună adoptată de Iohannis și Trump nu face referire clară la următoarele două puncte foarte importante pentru toți românii:

Ridicarea vizelor pentru cetățenii români prin acceptarea României în -Visa Waiver Program-. După declarația Domnului Președinte Iohannis consider că nu a existat o discuție cu argumente în această direcție. Președintele Iohannis trebuie să îl roage pe Președintele Trump să creeze un grup de lucru în Congresul american pentru a susține o derogare în cazul României pentru Viză Waiver program. Suntem foarte aproape de cifrele necesare calificării, iar toate argumentele în favoarea României pot aduce o asemenea derogare în Congresul american. Până când nu se va creă acest grup de lucru, tot ce auziți sunt povești.

Citește și Întâlnire la nivel înalt, tăcutul Iohannis și vorbărețul Trump

– Aderarea României la OCDE. De Statele Unite ale Americii depinde în mare parte aderarea României la OCDE, aderare ce va contribui semnificativ la creșterea economică a României și la atragerea de noi investii străine către țara. Domnul Președinte Trump este preocupat de continuarea creșterii economice a României și prin urmare ar trebui să susțină aderarea României la OCDE”, a scris Ilan Laufer, pe Facebook.

Fostul ministru al Mediului de afaceri și actualul consilier al Vioricăi Dăncilă a declarat că „este important să se bucure toți românii de parteneriatul nostru strategic cu SUA, indiferent dacă acest lucru înseamnă securitate, liberă circulație sau relații bilaterale economice și culturale”.

Laufer spune că memorandumul ce face referire la tehnologia 5G este important pentru SUA din punct de vedere economic și al securității cibernetice în regiune și în luptă economică cu China

„Primirea Președintelui României la Casă Albă reprezintă fără doar și poate un moment important pentru parteneriatul strategic dintre România și SUA. România a demonstrat în ultimii 20 de ani că este un partener de maximă importantă și încredere pentru Statele Unite ale Americii, iar Președintele Statelor Unite apreciază foarte mult relația cu România, mai ales că țara noastră a fost prima care a alocat 2% din PIB pentru apărare , așa cum ceruse Donald Trump. Cu ocazia vizitei Președintelui Iohannis în SUA, Președintele Trump cere României să ia o poziție fermă în ceea ce privește „războiul economic “ în care SUA și China sunt implicate în acest moment. În urmă acestor cerințe din partea SUA, se semnează acest memorandum ce face referire la tehnologia 5G. Acest memorandum asumat de România devine de maximă importantă pentru SUA din punct de vedere economic și al securității cibernetice în regiune și în luptă economică cu China”, se mai arată în postarea de pe Facebook a lui Ilan Laufer.

Fostul ministru critică legislația care „ține foarte multe investiții americane departe de România”

„Am remarcat că Președintele Trump este foarte interesat de potențialul României din punct de vedere energetic, atât de centrală nucleară de la Cernavodă, cât și de legea offshore și de Marea Neagră . În timp ce Donald Trump promovează cu „nume și prenume” companiile americane , după cum este și normal în SUA….Președintele american nu știe că în România legea nu permite să rostim „nume și prenume”. Domnule Președinte, aceasta este legislația pe care trebuie să o schimbăm dacă vrem mai multe investiții americane în România. Companiile americane lucrează cu lobbyiști și o legislație simplificată. În România așa ceva se traduce în „trafic de influență”, ceea ce ține foarte multe investiții americane departe de România”, mai spune Laufer.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, după întâlnirea cu omologul său american, Donald Trump, că în cadrul vizitei la Washington a fost semnat un memorandum de înțelegere între guvernele României și SUA referitor la tehnologia 5G.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele