Miliardarul israelian Beny Steinmetz judecat în Elveția

2

Miliardarul israelian Beny Steinmetz – condamnat în decembrie în România, în contumacie, la cinci ani de închisoare într-un dosar de restituiri ilegale („Ferma Băneasa”, n.red.) – a compărut luni în faţa instanţei la Geneva într-o afacere de corupţie legată de licenţe de minerit în Guineea, în timpul preşedinţiei lui Lansana Conté.

 

Însoţit de mai mulţi avocaţi, magnatul în vârstă de 64 de ani a sosit, fără a da declaraţii, la Tribunalul corecţional din Geneva, cu 20 de minute înaintea deschiderii audierii.

Aceasta, care a început la ora locală 09:00 (08:00 GMT), urmează să dureze o săptămână, dar verdictul nu va fi anunţat decât peste două săptămâni.

Din cauza pandemiei de COVID-19, avocaţii sunt separaţi între ei de panouri de plexiglas. Doar Beny Steinmetz şi avocatul Marc Bonnant împart acelaşi spaţiu.

Citește și Verificări în cazul condamnărilor din dosarul ”Ferma Băneasa”. Sentința este definitivă

Cunoscut pentru averea făcută în industria diamantului, Beny Steinmetz contestă integral concluziile Parchetului din Geneva care îl acuză de ”coruperea unor agenţi publici străini şi fals în acte”.

În august 2019, Steinmetz şi doi colaboratori de-ai săi au fost acuzaţi de către un procuror din Geneva de dare şi luare de mită în valoare totală de circa 10 milioane de dolari (8,2 milioane euro) care ar fi ajuns, prin conturi elveţiene, la o serie de înalţi responsabili din Guineea pentru a-i atribui grupului Beny Steinmetz Group Resources (BSGR) drepturi miniere în sud-estul acestei ţări sărace din Africa de Vest, dar bogată în resurse naturale.

Un cetăţean francez, Frederic Cilins, a fost condamnat în 2014 la închisoare în SUA în acelaşi dosar.

Vezi și Suedia și Irlanda caută studenți în România

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele