Militarii și familiile acestora, favorizați să se vaccineze peste rând

Stefan Alexiu

Peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul conform regulilor din strategia națională de vaccinare. Printre acestea sunt rude ale cadrelor militare și sute de persoane din etapa a treia, adică din populația generală, scrie Recorder, pe baza datelor primite de la Ministerul Sănătății referitoare la campania de vaccinare din 27 decembrie 2020, când a debutat și până în prezent.

 

Peste 4.000 dintre persoanele vaccinate sunt din etapa a III-a (populația generală), care au fost imunizate în locul bolnavilor cronici, al bătrânilor de peste 65 de ani și chiar înaintea unor cadre medicale.

Citește despre Cîțu și Voiculescu vor transparență pe comunicările privind cazurile de COVID-19

Cele mai flagrante situații sunt la centrele de vaccinare de la Institutul „Matei Balș“ și la Centrul Militar Casa Armatei din Focșani.

La „Balș“ s-au vaccinat 131 de persoane din etapa a III-a încă din data de 4 ianuarie, când campania de vaccinare începuse abia de câteva zile și în România mai erau zeci de mii de cadre medicale care așteptau vaccinul.

În aceeași zi, apar ca vaccinate și 75 de persoane eligibile în etapa a II-a, care urma să înceapă oficial abia peste 11 zile. Alte 104 persoane din categoria a III-a au fost vaccinate, tot la „Balș”, pe 20 și 21 ianuarie.

“Situația este mult exagerată. Atunci, în primele zile, platforma nu era pe deplin funcțională și multe date au fost culese de mână și apoi introduse în sistemul electronic cu unele erori. În acele zile s-a vaccinat foarte mult personal medical, dar au fost și studenți la Medicină sau angajați ai firmelor de mentenanță care au contracte cu spitalul – de exemplu, firma care asigură funcționarea lifturilor din zona roșie. În cazul acestora din urmă, nu era clară împărțirea în categorii și au fost introduși după vârstă”, ne-a declarat doctorul Cătălin Apostolescu, numit recent manager interimar al Institutului „Matei Balș”.

Citeste si...  Rectificarea bugetară va fi adoptată săptămâna viitoare

Întrebat despre situația vaccinării, în primele zile din ianuarie, a rudelor unor angajați din Institutul “Matei Balș” care nu sunt cadre medicale, managerul spitalului a admis că au fost și astfel de cazuri, dar “într-un procentaj foarte mic”. “Gândiți-vă că aici au fost administrate până acum peste 17.000 de doze. Au mai fost și câte un părinte, soț, soție, oameni din familiile celor din linia întâi, dar într-un procentaj foarte, foarte mic”, spune Apostolescu.

La Casa Armatei din Focșani, s-au vaccinat peste 100 de persoane din etapa a III-a, iar directorul Spitalului Militar de care aparține centrul de vaccinare admite că e vorba de rude ale cadrelor militare. Până pe 15 ianuarie, aici ar fi trebuit să se vaccineze doar personalul medical de la Spitalul Militar din Focșani, însă pe 10 și 11 ianuarie s-au vaccinat 334 de persoane care se încadrau în categoria a II-a și a III-a, deci încălcau regulile campaniei. Practica a continuat și după 15 ianuarie când, deși s-a intrat în etapa a II-a, au continuat să se vaccineze persoane încadrate la „populație generală”, deci etapa a III-a. Un exemplu e ziua de 23 ianuarie, când s-au vaccinat 34 de persoane din această categorie.

Vezi și Cioloș îl apără pe Vlad Voiculescu

Colonelul Vasile Roman, comandant director general al Spitalului Militar din Focșani, a admis că cei vaccinați peste rând sunt rudele personalului medical militar: „A fost o circulară prin care și rudele de gradul I ale personalului medical, în speță ale cadrelor medicale de la Spitalul Militar, au putut fi vaccinate. Rudele de gradul I – soții, frate, acolo unde locuiesc împreună. E o completare care a venit prin Ministerul Apărării și cei care au avut centre cum avem noi, destinate militarilor, au avut și această posibilitate: să își vaccineze soțiile, soții…”.

Citeste si...  Ciucă: Ura şi violenţa nu au ce căuta între noi iar forţele care recurg la acest arsenal trebuie izolate şi condamnate

Altă situație care ridică semne de întrebare s-a petrecut la Spitalul „Agrippa Ionescu” din București. Pe 31 decembrie 2020, aici s-au vaccinat 13 persoane încadrate în categoria II B (lucrători esențiali), deși la acea dată vaccinarea era deschisă doar cadrelor medicale. Cei 13 vaccinați au fost înregistrați în sistem ca „personal în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională”. Spitalul „Agrippa Ionescu” aparține Serviciului Român de Informații.

Fără a fi un fenomen de proporții, vaccinarea peste rând a fost prezentă pe tot parcursul campaniei de imunizare și s-a practicat inclusiv în centrele speciale ale instituțiilor de forță care ar fi trebuit să vegheze la respectarea strictă a regulilor impuse de strategia națională de vaccinare.


Distribuie articol:
1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *