
Irina Mateescu, moașă licențiată și consilieră în Ministerul Sănătății, a explicat la TVR de ce este esențial ca gravida să nască alături de o persoană de sprijin. Ministerul Sănătății a anunțat recent că a dispus ca, în anumite condiții, spitalele să permită gravidei să fie însoțită pe parcursul travaliului și al nașterii.
”Nu e o măsură care se poate implementa de mâine, peste tot, și criteriile chiar spun asta: în condițiile spitalului, în condițiile în care acel spital poate oferi intimitate celor care nasc. Dacă o sală de travaliu este comun, nu putem avea 4-5 tați acolo”, a precizat Irina Mateescu.
Consiliera în Ministerul Sănătății a adăugat că măsura nu se referă explicit la prezența taților la naștere, ci la persoana desemnată de mamă să o însoțească.
Vezi și România a înregistrat cel mai mic număr de nașteri din ultimii 52 de ani
”Este despre cine anume e desemnat de gravidă să o însoțească la naștere. Poate fi o prietenă care deja a născut și are o experiență pozitivă ca să poată încuraja. Poate fi mama gravidei sau pe oricine dorește Femeia care naște cu o persoană de sprijin, și asta ne spun studiile, are rezultate mai bune. Pentru că o naștere este guvernată de hormoni și hormonii de emoții. Dacă femeia se simte susținută, încrezătoare, experiența ei e mult mai plăcută, își alăptează copilul, are risc mai mic de depresie și naște mai ușor”, a menționat Irina Mateescu.
Ministerul Sănătăţii a anunțat că accesul taţilor sau a oricărei persoane de sprijin pentru gravidă, la naşteri, va fi posibilă cu respectarea anumitor condiţii sanitare. Persoana trebuie să fie clinic sănătoasă, să nu prezinte semne clinice de infecție respiratorie acută și să îndeplinească una dintre următoarele condiții: să fie vaccinată anti-COVID-19 și să aibă cel puțin 10 zile de la vaccinarea completă; să aibă un test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte sau să fi trecut prin infecția SARS-CoV-2 și nu au trecut mai mult de 90 de zile de la confirmare.
Peste 12 mii de copii născuți în aprilie 2021
În aprilie 2021 s-a înregistrat naşterea a 12.664 copii, cu 942 mai puţini copii decât în luna martie 2021. Numărul deceselor înregistrate în luna aprilie 2021 a fost de 29.518 (15.573 bărbaţi şi 13.945 femei), cu 381 decese (247 bărbaţi şi 134 femei) mai puţine decât în luna martie 2021, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Vezi și Maternitatea SANCONFIND, lider de piață la costul unui pachet de nașteri
”În luna aprilie 2021 s-a înregistrat naşterea a 12.664 copii, cu 942 mai puţini copii decât în luna martie 2021. Numărul deceselor înregistrate în luna aprilie 2021 a fost de 29.518 (15.573 bărbaţi şi 13.945 femei), cu 381 decese (247 bărbaţi şi 134 femei) mai puţine decât în luna martie 2021.
Numărul deceselor copiilor cu vârstă sub 1 an, înregistrate în luna aprilie 2021, a fost de 82 copii, în scădere cu 9 faţă de luna martie 2021. Comparaţia cu luna precedentă este afectată de faptul că înregistrările statistice ale fenomenelor demografice înregistrează un decalaj de la o lună la alta, din cauza faptului că există fenomene demografice produse în ultimele 4-5 zile ale lunii curente, care se înregistrează preponderent în luna următoare. De asemenea, fenomenul de mortalitate înregistrează o evoluţie sezonieră, fiind mai accentuat în lunile de iarnă şi înregistrând cele mai mici valori în lunile iulie, august, septembrie”, arată datele INS.