Ministrul Finanţelor Publice: Este puțin probabil să fie adoptată noua listă neagră a paradisurilor fiscale

0

Astăzi este posibil să fie adoptată noua listă neagră a paradisurilor fiscale, spune Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici. Și totuși, este destul de sceptic în ceea ce privește adoptarea acestei liste. Revizuirea listei pentru ţările cu deficienţe strategice ale cadrelor de combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului ar putea să producă triplarea numărului jurisdicţiilor de pe listă.

Guvernele UE sunt divizate în privinţa unora din ţările care ar urma să fie adăugate pe lista neagră a paradisurilor fiscale. Conform documentelor UE consultate de Reuters, Italia şi Estonia sunt singurele din cele 28 de state membre ale UE care au obiecţii privind noua listă, pentru că fac presiuni pentru excluderea Emiratelor Arabe Unite (EAU) de pe listă.

Pentru adoptarea unei decizii privind fiscalitatea la nivelul UE este necesar sprijinul tuturor statelor membre. Ministrul italian de Finanţe, Giovanni Tria, a afirmat marţi că Roma vrea ca Emiratele Arabe Unite să beneficieze de mai mult timp pentru adoptarea legislaţiei care i-ar permite să îndeplinească standardele UE în materie de fiscalitate.

Citește și Eugen Teodorovici ne face imagine negativă la Consiliul UE

Săptămâna trecută, statele membre UE au respins propunerea Comisiei Europene care cuprindea 23 de state şi jurisdicţii care nu ar face suficient pentru a combate spălarea banilor şi finanţarea terorismului. În replică, comisarul european pentru justiţie Vera Jourova, a anunţat că Executivul comunitar va revizui lista sa neagră împotriva spălării banilor în aşa fel încât să-şi asigure sprijinul statelor membre.

Scopul acestei liste este de a proteja sistemul financiar al UE prin mai buna prevenire a riscurilor de spălare a banilor şi de finanţare a terorismului. Ca urmare a includerii pe listă, băncile şi alte entităţi supuse normelor UE de combatere a spălării banilor vor trebui să aplice controale mai aprofundate (due diligence) în legătură cu operaţiunile financiare în care sunt implicaţi clienţi şi instituţii financiare din aceste ţări terţe cu grad înalt de risc, pentru mai buna identificare a fluxurilor financiare suspecte.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele