Mişcare neaşteptată a liderului de la Kremlin

0

Vladimir Putin pare a da înapoi în politica sa externă în ceea ce privește relaţiile cu SUA. Sancţiunile dor tare în Rusia, sunt companii precum Rusal care au ajuns cu un picior în groapă şi atunci Moscova caută să detensioneze situaţia. Guvernul rus redactase o lege care să vină cu măsuri de retorsiune, dar proiectul a fost retras, acesta fiind un posibil semnal că Vladimir Putin ar putea dori o redresare a relaţiilor în raport cu SUA după ultimile scandaluri.

Sancţiunile impuse de Statele Unite la adresa companiilor din Rusia şi a oligarhilor sunt considerate de analişti cele mai dure de până acum. La scurt timp după adoptarea acestora, s-a mai produs un episod: americanii au atacat câteva puncte din Siria.

Surse citate de Bloomberg anunţă că Putin ar vrea să îmbunătăţească relaţia cu America. Analiştii cred că Vladimir Putin e pregătit, în acest moment, să facă multe concesii, dar nu vrea sub nici o formă să se înţeleagă că pierde. Declarativ, are un ton dur, dar, în realitate, îşi calculează foarte atent şi cu precauţie mişcările.

Citeşte şi Vladimir Putin reales președintele Rusiei

Rusia nu poate concura economic cu vestul şi nu vrea să declanşeze un război în această direcţie. Sancţiunile americane au lovit puternic rubla şi afacerile unor importanţi miliardari ruşi, iar cel mai elocvent exemplu este cel al lui Oleg Deripaska, şeful Rusal – cel mai mare producător de aluminiu din lume. Acţiunile companiei sale s-au prăbuşit cu 70 procente, a pierdut 6 miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă şi au fost puse în pericol 10.000 de locuri de muncă. Rusia nu şi-a revenit complet după recesiunea instalată în 2014, când a anexat Crimeea iar Occidentul a penalizat inclusiv economic agresiunea.

E posibil, pe de altă parte, ca Putin să fi adoptat o poziţie defensivă mult prea târziu. Trump este deschis la îmbunătăţirea relaţiilor și a decis, pentru moment, să nu mai adopte un nou val de sancţiuni. Dar preşedintele american se confruntă cu presiuni mari. Congresul şi o parte din Administraţia sa ar vrea ca Rusia să fie pusă la zid rapid.

Vladimir Putin are un lung trecut controversat în urma sa. Vladimir Putin a câştigat recent cel de-al patrulea mandat de presedinte în Rusia cu un scor zdrobitor. Discursul său anti occident şi politica populistă i-a adus pe parcursul celor 4 mandate tot mai mulţi susţinători. Vladimir Putin a mai fost preşedinte al Rusiei în perioada 2000-2004, 2004-2008, după aceea Putin nu a mai putut candida pentru un al treilea mandat prezidențial consecutiv în 2008 din cauza limitei prevăzute de Constituție, dar după victoria succesorului sprijinit de el, Dmitri Medvedev în alegerile prezidențiale, Putin a fost numit de acesta prim-ministru al Rusiei. Putin a ocupat această funcție în intervalul 8 mai 2008 – 4 martie. Foarte controversat este si trecutul său din prima tinerete când după absolvirea facultăţii era recrutat de KGB în servciu de contraspionaj. Putin a demisionat formal de la serviciile de securitate ale statului la 20 august 1991 în gradul de locotenent-colonel la 20 august 1991, a doua zi după anihilarea loviturii de Stat împotriva lui Mihail Gorbaciov. În 2012 a devenit pentru alți 6 ani președinte al Federației Ruse (în urma modificării Constituției) iar anul acesta, în urmă cu câteva săptămâni a fost reales cu un scor uriaş.

Asupra lui Vladimir Putin au planat de-a lungul timpului mai multe suspiciuni cu privire la politica sa ultra naţionalistă şi atitudinea sa rece care a lăsat mereu controverse cu Occidentul. Asceniunea lui Vladimir Putin în politică a avut loc încă din mai 1990, când era numit consilier al primarului Sankt Petersburg-ului în domeniul afacerilor, de atunci el a ocupat mai multe funcţii politice: în 1999 când a fost numit în funcţia de premier al Rusiei, în august 1999 de către Boris Elțin iar după demisia lui Boris Elțin, din decembrie 1999 a ocupat funcția de Președinte interimar al Federației Ruse, de aici urmând culminanta sa ascensiune politică ca preşedinte al Rusiei.

Foarte controversat este și trecutul său din prima tinerețe când după absolvirea facultăţii era recrutat de KGB în serviciu de contraspionaj.  Putin a demisionat formal de la serviciile de securitate ale statului la 20 august 1991 în gradul de locotenent-colonel, a doua zi după anihilarea loviturii de Stat împotriva lui Mihail Gorbaciov.

 

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele