Flagelul motouneltelor contrafăcute, din nou în creștere. STIHL România a oprit crearea unui prejudiciu de 500.000 euro

0
stihl-motounelte-contrafacute
- Reclama -

În ultima perioadă, piața de motounelte se confruntă cu o creștere a flagelului echipamentelor contrafăcute, dezvoltându-se și pe alte linii de produse, în afară de motoferăstraie, inclusiv consumabile.

„Dacă în 2015 și în prima parte a anului trecut, au existat mai puține cazuri de contrafacere semnalate, decât în anii anteriori, în partea a doua a lui 2016 și începutul acestui an, fenomenul a început din nou să ia amploare. În același timp și controlul asupra acestui fenomen s-a accentuat, prin colaborarea cu instituțiile abilitate, în special din zona vamală”, declară Ioan Mezei, director general STIHL România.

Controalele amănunțite la vamă au condus la identificarea a 560 de motoferăstraie contrafăcute care aduceau atingere mărcii STIHL. Acestea au fost confiscate și distruse la sfârșitul lunii trecute.

Ioan Mezei, Stihl: „Dacă aceste utilaje ar fi ajuns în piață ar fi putut produce pagube iremediabile în rândul utilizatorilor”

„Dacă aceste utilaje ar fi ajuns în piață ar fi putut produce pagube iremediabile în rândul utilizatorilor, deoarece sunt extrem de nesigure. Iar cine achiziționează un astfel de utilaj din piață sau de pe stradă, nu cunoaște, din păcate, riscul la care se supune. Intensificarea controalelor vamale face ca acest fenomen să fie reperat mai eficient, iar firmele care importă astfel de produse să fie sancționate penal pentru punerea lor în circulație. Astfel că, în ultima  perioadă, împreună cu instituțiile abilitate am oprit crearea unui prejudiciu de aproape 500.000 de euro, dacă luăm în considerare și aspectele morale care privesc marca STIHL”, precizează Ioan Mezei.

Tot în luna februarie, la Vama din Constanța a fost semnalat un transport din China care conținea motocoase contrafăcute, prin asocieri figurative cu marca STIHL. Transportul aparținea unei fime din Râmnicu Vâlcea si fost confiscat urmând ca aceste motocoase să fie distruse. În acest caz prejudiciul a fost evaluat la 30.000 euro.

- Reclama -
Citește și: Locurile de cazare de pe Valea Prahovei şi pensiunile din zonele rurale sunt deja ocupate integral pentru vacanţa de Paşte

 

La nivel național se estimează  că piața contrafăcutelor se poate ridica la 10 milioane de euro, prin prisma prejudiciilor materiale create, fără a lua în calcul impactul pe termen lung asupra brandurilor. Din punct de vedere al operării, firmele care au astfel de practici ilegale și-au sofisticat în timp metodele, unele dintre acestea ajungând să importe unelte pe  bucăți și să le asambleze aici.  Pe de altă parte, țara noastră a devenit spațiu de tranzit pentru astfel de produse, care merg pe filiere „negre” către piața din Ucraina și Moldova.

„La nivel local, instituțiile de control funcționează bine, dezvoltând și acestea instrumente din ce în ce mai eficiente de control și urmărire, însă principalul actor care poate împiedica acest flagel este cumpărătorul final, care trebuie să fie conștient la ce risc enorm se supune atunci când cumpără un astfel de motoferăstrău, de pe stradă sau din piață”, mai adaugă Ioan Mezei.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele