Munca de acasă sau întoarcerea la birou în versiunea Apple

0

 Angajaţii Apple i-au scris o scrisoare lui Tim Cook, șeful ”suprem” cerându-i o abordare mai flexibilă a muncii, în contextul posibilii întoarceri la birou a acestora, odată cu încheierea stării pandemice.

 

Povestea este relatată de site-ul The Verge, care a intrat în posesia scrisorii trimise de angajați către Cook și conducerea executivă a Apple. Compania pregătește revenirea la birou pentru angajații săi, după mai bine de un an de muncă la distanţă.

Campania de vaccinare din Statele Unite dă rezultate extraordinare, iar revenirea la normalitate pare, într-adevăr, un obiectiv concret. Iar Apple, la fel ca și alte companii, planifică reîntoarcecea la munca în birou. Într-o notă trimisă de Tim Cook angajaților, cu doar câteva ore înainte de izbucnirea acestui caz , CEO-ul companiei a prezentat planul: începând din toamnă, muncă în birou luni, marți și joi, și două zile pe săptămână, lucru de la distanţă.

„În ciuda a tot ceea ce am reușit să facem în timp ce eram la distanță, adevărul este că în acest ultim an am pierdut ceva esențial: pe noi înșine”, a scris Tim Cook. „Cu siguranţă că videoconferințele au scurtat distanța dintre noi, însă există lucruri pe care pur și simplu nu le putem replica” a mai spus acesta.

O alegere oarecum în contrast cu cea a altor giganți din Silicon Valley (precum Facebook și Twitter) care au anunțat deja posibilitatea ca angajații lor să poată continua munca la distanţă la infinit, chiar și după sfârșitul pandemiei.

Vezi și Revoluționar, Facebook le cere utilizatorilor să și citească ce distribuie

Angajații Apple, conștienți – evident – de faptul că telemunca este un panaceu pentru faimosul „echilibru între viața personală și viața profesională”, vor acum să poată alege.

„Am dori să profităm de această ocazie pentru a comunica o preocupare crescândă în rândul colegilor noștri”, se arată în scrisoarea angajaților. „Politica Apple privind munca flexibilă și pozițiile din jurul acesteia i-au obligat deja pe unii dintre colegii noștri să renunțe. Fără inclusivitatea pe care o aduce flexibilitatea, mulți dintre noi simt că trebuie să aleagă un mix între familiile noastre, bunăstarea noastră și permisiunea de a ne face munca cât mai bine sau de a face parte din echipa Apple”.

Pentru unii angajați ai companiei din Cupertino, actuala politică a companiei denotă un decalaj clar între modul în care managerii și angajații percep munca la distanță. „În ultimul an ne-am simțit deseori nu numai neascultaţi, ci uneori chiar ignoraţi” – continuă scrisoarea, postată pe canalul Slack al susținătorilor muncii la distanță, care are aproximativ 2.800 de membri. Mesaje de genul „știm că mulți dintre voi sunt nerăbdători să se reconecteze personal cu colegii de la birou, fără a admite că între noi există sentimente contradictorii” par disprețuitoare și lipsite de capacitate de înţelegere. Se pare că există o deconectare între modul în care echipa executivă percepe munca la distanţă și experiențele trăite de mulți dintre angajații Apple.

Potrivit angajaților Apple, acceptarea muncii la distanță este esențială pentru diversitatea și eforturile de incluziune ale companiei. „Pentru ca incluziunea și diversitatea să funcționeze, trebuie să recunoaștem cât de diferiți suntem cu toții și că din aceste diferențe apar nevoi diferite și diverse moduri de creștere”.

Deocamdată, Apple nu a răspuns la această scrisoare. Dar problema de-abia a fost ridicată. Vom vedea cum se va termina. Deoarece nu-i interesează doar pe angajații companiei din Cupertino.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele