Muncitorii României sunt cei mai săraci din Europa!

0
- Reclama -

Aproape unu din cinci români care muncesc sunt expuşi sărăciei. Este cea mai mare rată din Uniunea Europeană, de două ori mai mare decât media din spaţiul comunitar.

Aproape o zecime dintre europenii care muncesc şi au peste 18 ani din Uniunea Europeană riscă să cadă în sărăcie, potrivit Eurostat. Riscul insecurităţii financiare este influenţat, în mare parte, de tipul de contract de muncă.

Citiți și Bucureştiul se clasează pe poziţia 9 din 10 capitale ale lumii cu cel mai mic cost de trai

Astfel, un angajat part-time este de două ori mai expus sărăciei monetare (15,8%) decât unul care munceşte cu normă întreagă (7,8%) şi aproape de trei ori mai mare pentru angajaţii cu slujbe temporare (16,2%) faţă de cei care au locuri de muncă permanente (5,8%).

O statistică interesantă arată că bărbaţii care muncesc (10%) prezintă un risc mai mare de a ajunge săraci decât femeile angajate (9,1%). De asemenea, în ultimii ani, proporţia angajaţilor care nu au siguranţa zilei de mâine a crescut constant în ultimiiani, de la 8,3% în 2010, la 9,6% în 2016.

Persoanele care sunt supuse riscului de a ajunge în sărăcie trăiesc într-o gospodărie în care veniturile sunt sub 60% din media naţioanlă.

- Reclama -

România este pe primul loc în topul muncitorilor care trăiesc în sărăcie, cu 18,9% dintre angajaţi. Grecia e pe doi în clasament, cu 14,1%, urmată de Spania (13.1%), Luxemburg (12,0%), Italia (11,7%), Bulgaria (11,4%), Portugalia (10,9%) şi Polonia (10.8%).

La celălalt capăt al ierarhiei este, bineînţeles, Finlanda, cu doar 3,1% dintre angajaţi care simt riscul sărăricie. Cehii stau şi ei foarte bine (3,8), dar şi belgienii (4,7%) şi irlandezii (4,8%).

În ultimii ani, situaţia muncitorilor din Ungaria, Bulgaria şi Estonia s-a depreciat în cel mai rapid ritm, în timp Lituania a făcut cele mai mari progrese, scăzând numărul angajaţilor care sunt afectaţi de sărăcie de la 12,6%, în 2010, la 8,5% în 2016. Progrese au făcut şi danezii, letonii şi suedezii.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele