Negrescu: Strategia UE pentru Regiunea Dunării – o prioritate centrală

0

Declarația ministrului delegat pentru Afaceri Europene a fost făcută în deschiderea lucrărilor Forumului Național al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) care se desfășoară la Palatul Parlamentului, în perioada 5-6 noiembrie.

Evenimentul de deschidere a marcat lansarea oficială a Președinției României la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, mandat pe care Bucureștiul îl va exercita în perioada 1 noiembrie 2018 – 31 octombrie 2019.

Președinția României la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării se va desfășura sub genericul ”Întărim coeziunea pentru o prosperitate comună în regiunea Dunării”, prin intermediul căruia s-a dorit o sinergie cu motto-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, ”Coeziunea, o valoare comună europeană”, având în vedere suprapunerea celor două mandate în primul semestru al anului viitor, potrivit MAE.

România își propune să promoveze patru tematici prioritare și direcții de acțiune pe durata mandatului: îmbunătățirea conectivității și mobilității în regiunea Dunării prin promovarea transporturilor, turismului, digitalizării și a contactelor între oameni; revigorarea Strategiei Europene pentru Regiunea Dunării prin crearea de sinergii între toți actorii implicați și Comisia Europeană, precum şi a operaţionalizării Secretariatului Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării; schimburi de experiență pe ariile prioritare ale macro-strategiei, respectiv dezvoltarea transnațională a clusterelor prin schimbul de bune practici între entitățile participante la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a reiterat importanța Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării și a amintit că România va găzdui Forumul Anual SUERD, eveniment de anvergură care va reuni, la Bucureşti, în perioada 27 – 28 iunie 2019, peste 800 de reprezentanţi din statele regiunii dunărene.

”Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării este o inițiativă de succes a României la nivel european, iar noi ne dorim ca această formă de colaborare regională să cunoască o dezvoltare continuă în perioada următoare. În contextul deținerii Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării și a Președinției Consiliului Uniunii Europene, România va promova pe agenda europeană valoarea adăugată a cooperării regionale, cu accent pe asigurarea coeziunii teritoriale, economice și sociale și diminuarea disparităților de dezvoltare existente în rândul statelor din regiune”, a subliniat Victor Negrescu.

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) este una din cele patru strategii macroregionale ale Uniunii Europene, inițiată și promovată cu succes de către România și Austria și andosată de Consiliul European în anul 2011. SUERD reprezintă o platformă de cooperare a statelor din bazinul Dunării destinată dezvoltării economice și sociale a macro-regiunii dunărene şi un cadru de articulare între obiectivele prioritare de dezvoltare națională și cele ale Strategiei „Europa 2020″ pentru o creștere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii, asumată de către statele membre ale Uniunii Europene.

Citește și Iohannis răspunde dur la “acuzațiile” aduse de Dragnea: “Asta se întâmplă dacă un infractor ajunge în vârful statului! Omul este disperat!”

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele