Nelu Tătaru: pandemia este controlabilă

Spitalele suport-covid îşi vor relua activitatea non-covidÎn spitale: 15-20% din manageri sunt cu adevărat manageri

0
- Reclama -

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că în acest moment pandemia este controlabilă, iar spitalele suport-covid îşi vor relua activitatea non-covid odată cu reducerea numărului de bolnavi şi după o analiză realizată de direcţiile de sănătate publică.

 

„Pandemia este controlabilă în acest moment, dar printr-o colaborare a noastră cu populaţia. Noi avem instrumentele, avem normele, dar populaţia trebuie să respecte aceste norme. Am trecut de vârf, suntem pe panta descendentă (…), avem o creştere mică sau nesemnificativă de la o zi la alta sau alternând, mergând totuşi pe o scădere progresivă a acestui număr de cazuri. În acest moment avem sub 5.000 de cazuri active din cele circa 18.600. Urmărind evoluţia de până acum, spiritul civic, normele de aplicare, hotărârile CNSU, mergem spre o evoluţie favorabilă. Deocamdată suntem pe o pată descedentă, chiar dacă alternează cu o zi sau două în care avem o creştere faţă de ziua precedentă, nu suntem într-o situaţie care să ne îngrijoreze. Dar trebuie respectate acele precauţii, iar populaţia trebuie să înţeleagă că orice măsură de relaxare se face gradual, progresiv, având şi nişte contramăsuri în situaţia în care evoluţia este nefavorabilă”, a spus Tătaru.

Casoteca și SHARP fac echipă bună în contextul pandemiei de coronavirus

Potrivit ministrului Sănătăţii, în iulie-august viaţa ar putea reveni la o „cvasinormalitate”, urmând pregătirile „în eventualitatea unui al doilea val şi la amploarea acestuia”.

- Reclama -

Ministrul vrea să scoată politica din spitale

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat vineri că unul dintre obiectivele sale este acela de a depolitiza tot ce înseamnă management, exprimându-şi nemulţumirea faţă de modul în care în funcţii de conducere la unităţi sanitare sunt angajaţi oameni care „nu au nicio legătură cu partea medicală”.

„Este un obiectiv al meu de a depolitiza tot ce înseamnă management, am început cu o schimbare în organigrama Ministerului Sănătăţii, iar în următoarea lună vom vedea dispariţia unor direcţii, prin comasare, modificarea unor atribuţii (…), vor urma DSP-urile, iar în măsura în care legislaţia îmi va permite, poate nu acum, peste şase luni, voi trece şi la managementul spitalelor”, a spus Tătaru.

În opinia sa, Direcţiile de Sănătate Publică şi-au pierdut în timp autoritatea pe care o aveau.

„Unde nu a mers, unde am avut focare foarte mari, a fost un DSP slab, un DSP care de-a lungul anilor a fost văduvit de acea autoritate pe care o avea înainte. În acest moment, dau nişte avize şi mai fac o inspecţie (…), restul, tot ce înseamnă management de spital aflat la autoritatea locală, evită …, sau uneori doar consultativ mai cer un aviz”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Potrivit lui Tătaru, în această perioadă de pandemie, doar 15-20% dintre managerii spitalelor au putut gestiona criza.

Orban pune piciorul în prag achizițiilor penale din sănătate. Orban face curat și la Spitalul Județean din Suceava

„În toată această perioadă s-a văzut că 15-20% din manageri sunt cu adevărat manageri şi au gestionat această criză, restul sunt oameni care au foarte puţină legătură cu ce înseamnă managementul unei unităţi sanitare, dar ce este mai rău, au pierdut legătura cu corpul medical. Am văzut corp medical fără medicamente, fără echipamente, fără materiale sanitare expuşi în prima linie, în vreme ce un manager raporta că stă foarte bine”, a spus Nelu Tătaru.

Referitor la „lupta” ca un partid să îşi păstreze managerii spitalelor, el a afirmat că se întâmplă asta din cauza a tot felul de interese.

„Sunt tot felul de interese, la tot ce înseamnă angajări, la tot ce înseamnă achiziţii, doar partea medicală este lăsată la urmă. Şi atunci interesul politic este al clientelei de partid. Sunt făcute angajări ale unor oameni care nu au nicio legătură cu partea medicală. Şi asta o pot spune eu, care vin din sistem. Şi dintr-un oraş mic, nu dintr-un spital cu sute de angajaţi”, a afirmat Tătaru.

El a mai spus că intenţionează ca Ministerul Sănătăţii să preia coordonarea spitalelor din ţară.

„Intenţia mea, odată ce vom reuşi să schimbăm legislaţia, este de a prelua coordonarea acestor spitale, aceşti manageri să fie evaluaţi anual, concursurile pentru manageri să se desfăşoare la nivelul Ministerului Sănătăţii, centralizat pentru fiecare regiune, pentru fiecare judeţ, dar să fie un examen corect. În acest moment nu putem vorbi de aşa ceva, când în consiliul local sau judeţean se face o comisie ca să îţi evalueze un om (…). E strigător la cer”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele