Nicuşor Dan: E absurd ca o primărie cu un buget de 1 mld de euro să intre în faliment

0

Deputatul Nicuşor Dan spune că Primăria Capitalei recunoaşte că a umflat bugetul cu 2 miliarde de lei şi subliniază că singura soluţie pentru evitarea falimentului este o restructurare la sânge a cheltuielilor municipalităţii.

Deputatul independent Nicuşor Dan consideră că este absurd ca o primărie care are un buget de un miliard de euro să intre în faliment şi a arătat că veniturile totale de 6,7 miliarde de lei pe care le-a estimat Primăria Capitalei pentru acest an au reprezentat o “sumă mult supradimensionată”.

În cadrul unei conferinţe de presă, deputatul a opinat că, deşi primarul general, Gabriela Firea, pune problemele financiare ale primăriei pe seama faptului că s-au diminuat veniturile de la stat (cotele defalcate pe venit fiind mai mici decât în anii precedenţi), în realitate bugetul ar fi fost “umflat artificial”, mai ales în ceea ce priveşte veniturile proprii.

“Ea spune: ‘Suntem într-o situaţie financiară grea, pentru că statul, Guvernul, a modificat cota din impozitul pe venit pe care o defalcă către primării’. E adevărat, primăria ia mai puţin – de la 3,71 miliarde de lei la 3,27 de miliarde de lei, e o scădere de 15% -, dar asta înseamnă numai 0,46 miliarde. Diferenţa între ceea ce zice azi primăria că nu încasează, cele 2,37 de miliarde, şi aceşti 0,46 de miliarde, pe care ştiam de la început că primăria nu îi va lua de la stat din impozitul pe venit sunt bani cu care Gabriela Firea a umflat în mod artificial bugetul în aprilie, când l-a supus votului CGMB. Azi confirmă că sunt două miliarde lipsă. Până la sfârşitul anului o să vedeţi că sunt cel puţin trei miliarde lipsă din bugetul acesta. Cu consecinţe dramatice. Am spus că primăria va intra în incapacitate de plată. După cum ştiţi, chiar Gabriela Firea a spus că suntem într-un faliment nedeclarat”, a precizat el, conform Agerpres.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că Bucureștiul se află într-o situație gravă, după ce ”s-au tăiat bani de la Primăria Capitalei”.

Firea a declarat înaintea ședinței CEX al PSD că ”acum toți suntem în faliment nedeclarat”.

”Îmi pare rău că ai mei colegi primari m-au lăsat singură anul grecut să mă bat cu știți dumneavoastră cine, pentru că unii probabil s-au bucurat că s-au tăiat bani de la Primăria Capitalei, dar acum toți suntem în faliment nedeclarat.” – a spus Gabriela Firea.

Întrebată de jurnaliști ce înseamnă ”faliment nedeclarat”, primarul general a spus că nu se mai poate asigura funcționalitatea și că această situație a fost anunțată și la cabinetul premierului Viorica Dăncilă.

”Știți ce înseamnă foarte bine. În momentul în care nu mai poți să-ți asiguri funcționarea, activitatea curentă, să-ți plătești subvențiile pentru utilitățile publice și să ții facturile neînregistrate, ca să nu intri pe aerierate, ce înseamnă?

Am vorbit cu doamna prim-ministru, am anunțat această situație și la Biroul Permanent Național ni s-a promis o întâlnire săptămâna viitoare cu doamna premier și domnul ministru de Finanțe care acum este plecat din țară. La această oră se desfășoară o discuție tehnică la Ministerul de Finanțe cu doamna secretar general și administratorii primăriilor. Situația este gravă. Mă preocupă mai mult acest subiect, pentru că dacă intră Primăria Capitalei în incapacitate de plată scade automat ratingul de țară și s-ar putea să ajungem la Consiliul Monetar.” – a mai spus Gabriela Firea.

Citește și UPDATE: Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, vrea să candideze la Preşedinţie

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele