Nodul gordian a fost spulberat: eliminăm licența ca să stârpim plagiatul

0
- Reclama -

Conducerea Facultății de Drept a Univesității București a reușit să găsească o măsură antiplagiat inspirată parcă din rezolvarea „nodului gordian” a lui Alexandru Macedon, doar că în acest caz, sfoara nu a mai fost tăiată ci aruncată în aer cu tot cu mâna care o înnodase.

Astfel, grabnică la a face economie de bani în ceea ce privește softurile antiplagiat și dornică să sfărâme piața neagră a vânzării de lucrări gata făcute, conducerea acestei facultăți a decis ca din acest an să se renunțe la lucrarea de licență, iar la finalul studiilor studenții să dea doar examenul grilă.

Măsura e genială și probabil deschizătoare de drumuri

Cum să combați mai aprig necinstea, dacă nu așa? Totuși, domnul decan nu s-a gândit că există studenți care copiază la examene? În plus se consumă și niște hârtie și cerneală, mai sunt și profesori care înghit mici atenții contra unei note de trecere, de ce să nu fie eliminate și examenele și studenții să meargă doar la cursuri și seminarii.

Dar, că în învățământ totul este cu dar, se știe că unii profesori nu prea vin la cursuri, la fel și o parte dintre studenți. De ce să se mai consume bani pe energie, mobilier, salarii? Nu ar fi mai corect ca tânărul, desființăm termenul student că nu își mai are rostul, să își manifeste dorința de a se pregăti într-un domeniu, să promită că o va face singur, și un decan sau o secretară să-i ofere, pentru a-l încuraja, direct diploma de licență sau, dacă e foarte hotărât și se vede asta în privirea lui,  un doctorat.

Economia ar fi majoră și nimeni nu ar mai putea să spună că se fură în învățământul superior autohton.

- Reclama -

O asemenea idee generoasă e imposibil să nu-i inspire și pe politicienii aflați în Parlament la clocit de legi. La cât de inventivi în direcția greșită s-au dovedit în ultimul sfert de veac e imposibil să nu vină cu o măsură revoluționară, dar în spiritul prezentat mai sus, de combaterea hoției în general.

Se „sparie” gândul!

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele