O sanda veche de 1.700 de ani găsită pe un munte îndepărtat din Norvegia

0
Un drumeț în munți a descoperit sandala de piele în gheață. (Credit imagine: Espen Finstad/Secrets of the Ice)

Descoperirea unei sandale din Epoca Fierului pe un munte norvegian înghețat, oferă mai multe dovezi că muntele a „servit” drept rută de călătorie în urmă cu aproximativ 1.700 de ani.

 

Un drumeț a găsit o sanda într-o zonă cunoscută sub numele de „Horse Ice Patch” la sfârșitul lunii august 2019. Excursionistul a contactat cercetătorii de la „Secrets of the Ice”, care studiază arheologia conservată în ghețari.

„Ne-a trimis coordonate GPS și fotografii, a lăsat descoperirea în gheață. Bravo!”, a declarat Espen Finstad, arheologul responsabil pentru munca de teren și raportul de pe site.

În timp ce arheologii se pregăteau să recupereze pantoful, și-au dat seama că prognoza a prezis zăpadă, care ar putea acoperii descoperirea. „Apoi ar putea dura mulți ani până să se topească din nou”, a spus Finstad. „Noi, arheologii, am avut o zi să intrăm și să colectăm descoperirea”, ceea ce au făcut pe 2 septembrie 2019, dar „a fost o zi lungă”.

 „În prezent, nu există multe descoperiri legate de trafic în acest pas de munte”, a spus Finstad. „Dar, descoperirile din gheață, împreună cu Cairns și alte urme, spun o poveste clară”.

tradus: C.L

Citește și Poliția spaniolă a confiscat peste 1.000 de animale împăiate, inclusiv specii pe cale de dispariție și dispărute

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele