Oamenii scunzi au șanse mai mari pentru o viață lungă

0
- Reclama -

Teoria este emisă de doi experţi în longevitate cu ani de experienţă: Jean-Marie Robine – expert demograf şi David Sinclair – co-director al centrului de Cercetare a Biologiei Îmbătrânirii la Harvard.

În trecut, „oamenii erau mult mai scunzi decât astăzi. Nu se puteau dezvolta corespunzător şi nu erau capabili să lupte împotriva bolilor infecţioase. Din punct de vedere istoric, la nivel de populaţie, asociam dimensiunea mică cu o dezvoltare slabă în primul an de viaţă şi cu un nivel ridicat de mortalitate, spune Robine, pentru CNBC „Make It”.

În prezent, pentru persoanele mai scunde, „dacă aveţi tot ce este mai bun din ceea ce este posibil, în ceea ce priveşte bogăţia şi educaţia, cei mai scunzi trăiesc mai mult decât cei mai înalţi„, susține expertul.

Conform datelor privind milioane de decese, s-a constatat o corelaţie negativă între o înălţime mai mare şi longevitate, potrivit unui studiu publicat în Elsevier, în 2003.

S-a descoperit, de asemenea, că „trupurile mai scunde şi mai mici au rate de mortalitate mai mici şi mai puţine boli cronice legate de alimentaţie, în special după vârsta mijlocie„.

- Reclama -

Durata de viaţă a persoanelor scunde pare să fie mai mare decât a celor mai înalte

Din rândul celor peste 2.500 de sportivi finlandezi, toţi bărbaţi, schiorii de fond erau mai scunzi cu aproximativ 15 centimetri şi trăiau de obicei cu aproape 7 ani mai mult decât jucătorii de baschet. Iar atunci când a comparat bărbaţi care au servit în armata italiană, un studiu a constatat că soldaţii mai scunzi de aproximativ 1,70 m, au trăit cu doi ani mai mult decât camarazii lor longilini.

Cauza biologică pentru acest lucru este probabil că, „atunci când eşti mai înalt, ai nevoie de mai multe replicări de celule pentru a-ţi umple corpul, iar acest lucru te poate epuiza mai repede„, explică Robine.

Limpede, cercetările arată că „înălţimea contează. Cu cât eşti mai mic, fie că eşti un câine sau un om, înseamnă că vei trăi mai mult în mod invers„, spune Sinclair, cofondator şi consilier ştiinţific al Tally Health, companie de biotehnologie ce-şi propune să îmbunătăţească starea de sănătate şi să prelungească viața.

Se pare că înălţimea femeilor se potriveşte perfect cu longevitatea lor crescută

Media de înălțime a femeilor variază în funcţie de localitate. În medie, femeile americane de peste 20 de ani au o înălţime de aproximativ 1,70 metri, potrivit Centrelor pentru controlul şi prevenirea bolilor. Alte surse, cum ar fi „Our World in Data”, estimează că înălţimea medie a femeilor, la scară globală, este de 159,5 cm.

Această diferenţă mare dintre înălţimea bărbaţilor şi cea a femeilor este cauzată de diferenţele de nivel al hormonului de creştere, care este mult mai mare la femei. „Se ştie că nivelurile hormonului de creştere influenţează longevitatea„, adaugă David Sinclair.

Înălţimea nu este singurul motiv pentru care femeile trăiesc mai mult.

Femeile sunt mai rezistente la mortalitate şi la moarte decât bărbaţii, pentru că pur şi simplu rezistă mai mult la dificultăţi„, conform lui Robine.

De asemenea, femeile se pot simţi responsabile nu numai pentru propria viaţă, ci şi pentru viaţa copiilor lor, adaugă el. Ţinând cont de acest lucru, „trebuie să fie mai puternice” şi să reziste ceva mai mult. „Atâta timp cât un bărbat se menţine sănătos, fără dizabilităţi, nivelul său de mortalitate este acelaşi cu cel al unei femei„, spune Robine. „Dar bărbaţii supravieţuiesc slab dacă nu au o stare de sănătate foarte bună. Femeile sunt mult mai rezistente la o sănătate precară„. Jean-Marie Robine găseşte acest lucru fascinant: „Este atât de uimitor că femeile trăiesc mai mult timp, fiindcă este bine cunoscut şi recunoscut faptul că societăţile noastre nu tratează femeile foarte bine, aşa că ne-am aştepta la opusul”, susține expertul demograf.

Citește și: https://informateca.ro/igiena-dentara-precara-afecteaza-grav-sanatatea-creierului/

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele