OMV vrea gaz rusesc chiar și în rublele lui Putin

2

Austriecii de la OMV, grupul prin care gazul rusesc ajunge în Europa, se pregăteşte să deschidă conturi în ruble la Gazprombank în Elveţia, a anunţat joi publicaţia britanică Financial Times, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Reuters.

 

Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului. Aprovizionarea va fi oprită până când vor fi făcute plăţile, a precizat Gazprom.

Vezi și După ce Rusia a oprit livrările în Polonia și Bulgaria, prețul gazelor naturale în Europa crescut

Guvernul austriac a informat miercuri că livrările de gaze naturale ruseşti spre ţară continuă fără restricţii şi nu sunt indicii că situaţia se va schimba, în timp ce se străduieşte să găsească surse alternative.

FT susţine că grupul italian Eni, un alt mare client al Gazprom, îşi evaluează opţiunile. Compania trebuie să ia o decizie până la finalul lunii mai, când este scadentă următoarea sa plată pentru livrările ruseşti.

Vezi și Analiza informateca.ro: Europa se ”rupe” de gazul rusesc

Un purtător de cuvânt al OMV a declarat pentru Reuters că firma lucrează la o soluţie în conformitate cu sancţiunile, ar a refuzat să specifice dacă aceasta înseamnă folosirea conturilor în ruble, aşa cum a raportat FT. Nici reprezentanţii Eni nu au dorit să comenteze.

Compania germană Uniper va transfera plăţile pentru gazul rusesc către o bancă rusească şi nu va mai utiliza o bancă din Europa, a anunţat joi publicaţia Rheinische Post.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele