
Guvernul va acorda până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă, a anunţat, miercuri, premierul Ludovic Orban.
„Vom acorda un procent de până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă, vor oferi locuri de muncă cetăţenilor români care sunt căutarea unui loc de muncă, pe o perioadă de cel puţin trei luni de zile. De asemenea, există o serie de cetăţeni, de categorii de angajaţi pentru care angajarea este mai dificilă, cum sunt tinerii absolvenţi, cum sunt persoanele aflate aproape de vârsta de pensionare şi care mai greu îşi găsesc locuri de muncă pe piaţa muncii. Pentru aceste categorii vom dezvolta instrumente de susţinere a angajărilor mult mai generoase, susţinând un procent semnificativ din salariul brut, o perioadă de timp mai lungă. Sigur că aceste măsuri vor fi luate cu anumite condiţii, pe care noi le considerăm fireşti şi anume după încetarea perioadei de plată a sumei în cadrul măsurilor active, o perioadă de timp, compania să menţină angajaţii care au beneficiat de aceste măsuri active”, a explicat prim-ministrul, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.
Cristi Danileţ a pierdut procesul cu CSM: rămâne cu o diminuare de 5% din indemnizaţie
Conform lui Orban, există aproape 600.000 de români care s-au aflat în şomaj tehnic şi până la 700.000 de români care în perioada următoare vor fi în căutarea unui loc de muncă. El a adăugat că unui număr de aproape 350.000 de persoane le-a fost încheiat contractul de muncă, iar între 300.000 – 350.000 de români s-au întors în ţară şi vor vrea să se angajeze.
Șomajul tehnic înlocuit cu 41,5% din salariul brut
Orban a declarat că, pentru domeniile care îşi vor relua activitatea, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură de susţinere prin alocarea unui procent din salariul brut de până la 41,5%.
Țuțuianu (Pro România) vrea testarea în masă a populației
„Pentru acele domenii în care se vor menţine restricţiile, după data de 1 iunie, vom continua plata şomajului tehnic. Pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea ca urmare a relaxării restricţiilor, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii de către angajaţi, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5%, pentru fiecare angajat care îşi reia activitatea în cadrul companiei în care a lucrat”, a anunţat premierul, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.
Orban, stupefiat de decizia CNCD, consus de reprezentanții PSD-UDMR
Premierul a declarat că a rămas „stupefiat” când a văzut decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării cu privire la preşedintele Klaus Iohannis, apreciind că „o majoritate PSD-UDMR” a luat o hotărâre care „nu are nicio legătură cu legea şi cu regimul sancţionatoriu” pentru discriminare.
Hunor crede că Iohannis a fost sancționat în mod corect de CNCD
„Am rămas stupefiat de decizia de astăzi a aşa-zisului Consiliu Naţional pentru Combaterea Discriminării. O majoritate PSD-UDMR a luat o decizie care nu are nicio legătură cu legea şi cu regimul sancţionatoriu pentru discriminare. Preşedintele României este victima unei decizii pur politice, care arată clar că toate instituţiile care sunt cotropite de PSD iau decizii împotriva Constituţiei şi împotriva legii. Practic, preşedintele României a fost sancţionat nu pentru că a făcut vreo discriminare, ci a fost sancţionat pentru că a acţionat în spiritul Constituţiei, apărând un principiu constituţional, principiul integrităţii, şi pentru că a demascat o politică constantă de complicitate a PSD, care, pentru a-şi atrage sprijinul UDMR, a făcut o serie de compromisuri inacceptabile, votând acte normative în repetate rânduri, cum sunt actele normative prin care practic se instituia obligativitatea utilizării limbilor minorităţilor peste tot, lăsând să treacă prin adoptare tacită un proiect de lege privind declararea autonomiei aşa-zisului Ţinut Secuiesc”, a arătat premierul, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.
Premierul a adăugat că „toate aceste acţiuni ale PSD” au arătat în ultimii trei ani că social-democraţii „nu apără interesul” ţării, iar pentru a rămâne la putere, acest partid „a fost capabil să facă orice compromis împotriva interesului” României.
„Cum altfel ar putea fi calificată cedarea la o presiune care a fost pusă în cadrul procedurii de aderare la OCDE în care au acceptat condiţii care au fost puse de un stat, care nu au nicio legătură cu diplomaţia şi care încalcă suveranitatea României, invocând acest pretext, că urmăresc îndepărtarea unei eventuale exercitări a dreptului de veto în cursul procesului de aderare a României la OCDE? Nu mai vorbesc de alte şi alte înţelegeri departe de ochii publicului care s-au văzut în declaraţiile unor oficiali maghiari, cum a fost de exemplu declaraţia că tot gazul care va fi extras de la Marea Neagră va fi achiziţionat de un stat vecin, ca şi cum gazul respectiv ar fi fost o resursă aflată la dispoziţia altui stat decât la dispoziţia României. Condamn energic acest comportament neconstituţional, ilegal şi împotriva interesului naţional al unor reprezentanţi ai PSD care deţin majoritatea şi care au călcat în picioare legea şi au transformat o instituţie a statului român, care trebuie să apere drepturile cetăţenilor, într-o instituţie aflată la cheremul PSD şi care ia decizii în funcţie de coloratura politică a celor care se află în structura de conducere a instituţiei”, a mai spus Orban.