Orban și Barna de aceeași părere: Guvernarea PNL USR trebuie restabilită

0
barna orban usr pnl

Copreședintele USR PLUS, Dan Barna, afirmă că această criză guvernamentală a fost potențată de interesele grupurilor din PNL în privința alegerilor pentru preluare controlului în partid.

 

„Un Congres de partid a blocat toată țara. Dacă nu aveam perspectiva Congresului PNL, moțiunea de cenzură era votată iar acest guvern era istorie”, a comentat Dan Barna la TV.

„Actele politice ale PSD și PNL au fost aliniate și în Guvern și în Parlamnt. Realitatea e aceasta, că atunci când exerciți votul, decizi dacă îl sprijini sau nu pe Florin Cîțu. Iar de două săptămâni, asta vede toată lumea că face PSD. Îl sprijină pe Florin Cîțu. Adică avem #echipacastigatoare care s-a completat cu Marcel Ciolacu”, a comentat Dan Barna, adăugând că afirmațiile premierului cum că se dezice de PSD și cum că USR ar colabora de fapt cu PSD sunt doar „gogorițe”.

„ Premierul Cîțu minte evident când insinuează că USR PLUS ar putea colabora cu PSD. Cum aş putea să negociez eu vreodată cu Marcel Ciolacu? Ciolacu îl susţine prin vot activ în Parlament pe Florin Cîţu…toată lumea vede realitatea. Adică una e să visăm… Poate că şi eu mă visez noaptea în somn Superman, dar sună ceasul, vine dimineaţa, ne trezim şi îmi văd de treabă (…)De vorbit putem spune fiecare orice. Dar eu constat că voturile PSD sunt aliniate cu voturile lui Florin Cîțu. Florin Cîțu și Marcel Ciolacu conduc acum România, aceasta e realitatea”, a punctat liderul USR PLUS”, a precizat Barna.

Vezi și Prim-ministrul Florin Cîţu ”concediat” 14 prefecţi şi 28 de subprefecţi ai USR

Cîțu spera ca demiterea prefecților să rupă USR

„Au zis că dacă ne demit prefecții și secretarii de stat vor începe să plângă și ne vor cere să schimbăm abordarea. Ei, nu s-a întâmplat asta. Pentru noi, USR PLUS, este o chestiune de principiu. USR PLUS e stabil. Indiferent ce se va întâmpla la Congresul nostru, nu schimbăm abordarea. Nu avem decât două soluții: continuăm în coaliție dar cu un alt premier, sau rămânem în opoziție”, a punctat Dan Barna.

În opinia co-președintelui USR PLUS, după ce se va încheia Congresul PNL, în 25 septembrie, după ce liberalii își vor desemna noua conducere, lucrurile vor arăta diferit.

„După Congresul PNL sunt convins că multe vor fi posibile (referitor la o revenire în coaliție, fără Cîțu premier – n.red). Până atunci, vedem un PNL cu grupuri strânse în spatele premierului Cîțu. Să-și aleagă ei liderul în care au încredere și apoi vor vedea altfel lucrurile în privința guvernării. Din păcate, Cîțu a decis că toată Romania trebuie să fie parte din acest Congres al PNL (…)” a spus Barna.

Orban crede în alianța cu USR, nu cu PSD

„Vom avea o problemă de recâştigare a credibilităţii, iar recâştigarea credibilităţii nu se poate realiza decât prin performanţă guvernamentală a unui guvern stabil. În urma crizei politice care s-a creat, nu există decât trei variante: să refacem coaliţia de guvernare, să guvernăm cu PSD, fie sprijiniţi din umbră de Parlament, fie în faţă cu ei, adică USL2, fie să trecem în opoziţie. Eu vă spun sincer, ca preşedinte al PNL, cel mai mare pericol pentru noi este să facem o înţelegere cu PSD. Ne va distruge. PSD o să ne ia prizonieri. Dacă ajungem să depindem de ei, ne vor lăsa să ne facem de râs, să decontăm toate castanele în cap pentru problemele care apar şi nu pot fi soluţionate, nu vom putea face nicio reformă, ne vor ataca sistematic, chiar dacă nu ne vor da jos şi ne vor da jos când vor considera că este bine pentru ei, iar noi, iremediabil compromişi”, a afirmat Orban, citat de Agerpres.

Președintele PNL a mai adăugat că soluția cea mai bună, inclusiv din considerente politice, este refacerea alianței cu USR PLUS, formațiune care e de dorit mai degrabă într-un parteneriat, decât în opoziție, unde ar avea posibilitatea să se mobilizeze mai bine.

„Eu vă garantez că avem varianta refacerii coaliţiei, care este cea mai decentă soluţie. Vă spun inclusiv din punct de vedere politic, mai bine cu USR în Guvern, decât cu USR în opoziţie. USR în opoziţie se mobilizează. (…) De ce să fim duşmani cu ei, când putem să colaborăm? Desigur, pentru a colabora, trebuie să-ţi respecţi partenerii, să respecţi acordurile de coaliţie, să ai grijă ca fiecare partener să fie tratat corect, să aibă o minimă satisfacţie în guvernare, să livreze către electoratul care a votat cu partidul respectiv. E nevoie de bun-simţ, dialog, tact, negociere permanentă, de armonizarea poziţiilor şi de coagularea unor poziţii comune. Iar dacă e cineva care să fie garant în primul rând al unităţii PNL şi un garant al refacerii coaliţiei, atunci să fiţi siguri că acesta nu este decât unul singur, cu modestie, subsemnatul”, a declarat preşedintele PNL, candidat pentru un nou mandat.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele