Pagube importante în pomicultură, chiar și de până la 100%, la unele specii

Informateca

Fenomenele climatice din ultima perioadă au dus la pierderi în pomicultură, chiar și de până la 100% la nuc în zona colinară, iar în perioada următoare trebuie determinate pagubele înregistrate, precum și constatarea și transmiterea daunelor către comisiile locale, se spune într-un comunicat al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești“ (ASAS), citat de Agerpres.

La prun, la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești – Mărăcineni, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă (SCDP) din Râmnicu Vâlcea, SCDP Tg. Jiu, SCDP Voinești, s-au înregistrat pierderi de până la 95%. În zona Iași și Bistrița nu au fost înregistrate pierderi mai mari de 35%.

Printre soiurile cele mai afectate sunt Stanley și Anna Spath. La cireș au fost puternic afectate în aceleași zone ca și prunul, soiuri ca Regina, Kordia în proporție de 95%. În zona Iași, cireșul a fost afectat în procent de 35%. La piersic și cais: zona principală Dobrogea nu a fost afectată. Nucul a fost afectat 100% în zona colinară.

În cazul mărului au fost înregistrate pagube în special în zona Pitești, Voinești, Tg. Jiu prin afectarea florilor în proporție de 36% la soiul Golden, până la 80% la soiul Idared. Cultura de căpșun a fost a fost afectată 90% în zona colinară. Printre măsurile necesare, ASAS precizează determinarea cu rigoare a pagubelor înregistrate (prin secționarea organelor de rod), constatarea și transmiterea daunelor către comisiile locale.

VEZI: Fermier: Agricultura implică o doză de risc. Prefer să asigur culturile ca să nu mai pățesc precum în 2003 și 2004, când am pierdut tot

Lipsa/diminuarea rodului din acest an nu trebuie să ducă la abandonarea plantațiilor, recomandându-se tratamente fitosanitare pentru menținerea unui frunziș normal, care să susțină diferențierea rodului pentru următorul an (trebuie aplicată o tehnologie de criză prin diminuarea cantităților de îngrășăminte și aplicarea unor tratamente numai pentru sănătatea frunzișului).

Citeste si...  Cum înhami caii la plug în 2017?

Instituția susține că este necesară plata cât mai rapidă a primelor de asigurare la producătorii asigurați. În eventualitatea susținerii de către MADR a pierderilor, contravaloarea lucrărilor tehnologice deja efectuate în livezi până la înregistrarea pagubelor este de circa 2.500 lei/ha.

(0 vizualizari)

Post-ul Pagube importante în pomicultură, chiar și de până la 100%, la unele specii apare prima dată în AgroTeca.


Sursa: Agroteca


Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *