Până acum cel puțin șase oligarhi ruși s-au sinucis, patru dintre ei au legături cu Gazprom

1
- Reclama -

Cel puțin șase oligarhi ruși s-ar fi sinucis începând cu sfârșitul lunii ianuarie, iar trei dintre ei ar fi ucis membri ai familiilor lor înainte de a-și lua viața. Patru dintre aceștia aveau legături cu gigantul energetic rus de stat Gazprom sau cu una dintre filialele sale.

Un director executiv de top de la Gazprom a fost găsit mort în cabana sa din satul Leninski, în apropiere de Leningrad, în 30 ianuarie 2022, potrivit RIA Novosti.

Leonid Shulman
Leonid Shulman

Conform sursei citate, la fața locului a fost găsit un bilet de adio, iar anchetatorii investighează moartea ca fiind o sinucidere. Radiodifuzorul național rus RenTv a identificat bărbatul ca fiind Leonid Shulman, șeful departamentului de transport al Gazprom Invest.

La doar o lună distanță, pe 25 februarie, un alt director de top de la Gazprom, Alexander Tiulakov, a fost găsit mort în același sat, în garajul său, potrivit Novaya Gazeta, un ziar rus independent. Novaya Gazeta a raportat că acesta s-a sinucis.

Alexander Tiulakov
Alexander Tiulakov

Totodată, Mikhail Watford, un miliardar rus de origine ucraineană, a fost găsit mort în casa sa din Surrey, Anglia, pe 28 februarie.

Mikhail Watford
Mikhail Watford

Un alt om de afaceri rus, Vasili Melnikov, a fost găsit mort alături de familia sa în Nijni Novgorod la sfârșitul lunii martie, potrivit ziarului rus Kommersant.

- Reclama -
Vasili Melnikov
Vasili Melnikov

Melnikov deținea MedStom, o companie de consumabile medicale. Potrivit Comitetului de Investigații al Rusiei, un bărbat de 43 de ani, soția sa, în vârstă de 41 de ani, și doi copii de patru și 10 ani au fost găsiți înjunghiați mortal în data de 23 martie.

„Anchetatorii iau în considerare mai multe versiuni despre ceea ce s-a întâmplat, inclusiv uciderea copiilor și a soției de către capul familiei, urmată de o moarte autoprovocată”, a precizat comisia.

În luna aprilie, alți doi oameni de afaceri ruși au murit în circumstanțe similare.

Vladislav Avaiev, fostul vicepreședinte al Gazprombank, a fost găsit mort împreună cu soția și fiica sa în apartamentul său din Moscova pe 18 aprilie, potrivit agenției de știri ruse de stat Tass. Citând o sursă din cadrul forțelor de ordine, Tass a afirmat că autoritățile investighează moartea soților Avaiev ca fiind o crimă urmată de sinucidere.

Vladislav Avaiev
Vladislav Avaiev

Doar o zi mai târziu, pe 19 aprilie, Serghei Protosenia, fost director la producătorul de gaze Novatek, deținut parțial de Gazprom, a fost găsit mort în locuința sa din Lloret de Mar, alături de soție și de fiica sa.

Cadavrele celor două femei, care prezentau semne de violențe, au fost găsite în interiorul vilei de lux a familiei, iar cadavrul lui Protosenia a fost găsit în grădină, potrivit sursei citate. Cazul este investigat ca fiind o dublă crimă și o sinucidere ulterioară într-un caz de violență domestică.

Serghei Protosenia
Serghei Protosenia

Într-o declarație pentru Daily Mail, fiul lui Protosenia a pus la îndoială versiunea evenimentelor, sugerând în schimb că tatăl său a fost ucis. „El o iubea pe mama mea și mai ales pe Maria, sora mea. Ea era prințesa lui. Nu ar fi putut face niciodată ceva care să le facă rău. Nu știu ce s-a întâmplat în acea noapte, dar știu că tatăl meu nu le-a făcut rău”, a declarat Fedor Protosenia, care se afla la casa familiei din Franța în momentul incidentului.

„Poliția catalană a luat declarații de la fiu. Alte ipoteze au fost excluse. De asemenea, a fost exclusă o triplă omucidere”, a declarat responsabilul de presă al poliției. „Să fi fost opera mafiei rusești? Ei bine, nu”, a adăugat oficialul.

Te-ar interesa și: Rusia iese și din lumea turismului

- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele