Partidul de guvernământ din Polonia merge la alegeri cu teme ca ”statul providență” și ”protejarea vieții”

0

Apărarea valorilor catolice tradiţionale şi construirea unui ‘stat providenţă’ în variantă poloneză sunt principalele promisiuni electorale asumate de conservatorii naţionalişti polonezi din partidul Lege şi Justiţie (PiS), mari favoriţi în alegerile legislative din 13 octombrie.

Salariul minim va fi adus la 3.000 de zloţi (687 de euro) în 2020, faţă de 2.250 în acest an, şi la 4.000 în 2023, a declarat el, anunţând şi ajutoare pentru pensionari.

Fără a face apel direct la ‘lupta împotriva ideologiei LGBT’, care a fost până acum vârful de lance al campaniei, preşedintele formaţiunii de guvernare, Jaroslaw Kaczynski, şi-a declarat puternica opoziţie faţă de avort şi eutanasie.

Citește și Washington Post: Noii autocrați din Estul Europei. Dragnea, alături de Viktor Orban și liderii din Polonia și Cehia

”Protejarea vieţii este văzută de noi într-un mod foarte larg (…) Înseamnă şi protecţia împotriva eutanasiei, a avortului la cerere, împotriva acestei întregi ideologii care pune la îndoială astăzi valoarea vieţii umane”, a declarat Kaczynski.

El a subliniat de asemenea importanţa familiei, considerată ca fiind exclusiv o relaţie între o femeie şi un bărbat, precum şi rolul Bisericii catolice.

Fie că este credincios, agnostic sau ateu, ”fiecare polonez trebuie să ştie care este rolul Bisericii”, a subliniat Jaroslaw Kaczynski.

El a promis de asemenea continuarea reformelor în justiţie, care au provocat până acum o vie îngrijorare la Bruxelles, Comisia Europeană lansând o serie de proceduri fără precedent împotriva Poloniei.

Preşedintele partidului de guvernământ s-a angajat şi în ce priveşte continuarea programelor de redistribuire socială, cu scopul ”construirii versiunii poloneze a statului providenţă”.

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a promis crearea unor fonduri special destinate sănătăţii şi educaţiei, de 456 milioane de euro fiecare, precum şi măsuri similare pentru infrastructuri şi transporturile publice, pentru care nu a prezentat însă cifre.

Partidul PiS conduce detaşat în sondaje, mai ales datorită programelor sale de redistribuire socială. Conform unui sondaj recent, PiS este susţinut de 43,4% dintre alegători, un scor cu care şi-ar păstra majoritatea absolută în parlament obţinută în 2015.

În ce priveşte opoziţia, Coaliţia cetăţenească (KO, centristă) este creditată cu un scor de 21,2%, în timp ce stânga, absentă din parlament în ultimii patru ani, ar obţine 14,1% din voturi. Niciun alt partid nu ar trece pragul electoral de 5%, potrivit sondajului Ibris, la care au răspuns 8.000 de polonezi.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele