Penalii din România au încercat să amâne interzicerea paradisurilor fiscale

0

Miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeană au adoptat, marți, lista neagră revizuită a paradisurilor fiscale din afara blocului comunitar, în ciuda dorinței României privind amânarea votului pentru luna mai.

Eugen Teodorovici a fost întrebat de jurnaliști, miercuri, la Parlament, despre acest subiect.

„Luați-vă după ce vă spun eu și mai puțin după ce spun unii sau alții”, a spus ministrul de Finanțe referitor la articolul din Politico.

Ministrul a adăugat că votul nu s-a amânat și că nu el a cerut amânarea: „Verificați minuta”.

„Pe 7 iunie, cine înțelege o să facă și legătura cu acea dată care a fost logica viziavi de această listă. Ministrul de finanțe nu poate să aibă decât poziția președinției. Discuțiile au fost în acel consiliu. În final contează că lista s-a aprobat. Eu am spus la începutul ședinței că vom vedea dacă se va aproba această listă. Pe 7 iunie veți avea răspunsul sau logica”, a mai spus Teodorovici.

Prin votul de marți, numărul țărilor de pe listă a crescut de fapt de la cinci la 15. Astfel, lista jurisdicțiilor necooperante cu UE în scopuri fiscale cuprinde: Samoa Americană, Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Oman, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine Americane, Emiratele Arabe Unite și Vanuatu.

Eugen Teodorovici a prezidat ședința ECOFIN. Ministrul Finanțelor de la București a declarat înaintea întrunirii că, cel mai probabil, Consiliul va amâna votul.

Potrivit sursei citate, miniștrii de finanțe din celelalte țări au fost „nedumeriți” de aceste afrimații, deoarece Consiliul convenise, de principiu, asupra listei încă de luni noapte, având intenția de a dezvălui întreaga revizuire marți.

Din acest motiv, Eugen Teodorovici a rămas „complet izolat”, potrivit unui oficial ECOFIN, care a discutat lista neagră în spatele ușilor închise.

Chiar și Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, „a fost surprins de sprijin”, a declarat un alt oficial pentru Politico.

Citește și Tăriceanu a avut dreptate, Teodorovici vorbește de modificarea OUG ”taxa pe lăcomie”

Țările de pe această listă ar putea suferi restricții la fondurile europene și investiții de la Banca Europeană de Investiții. De altfel, țările membre UE au libertatea să impună propriile restricții împotriva țărilor de pe această listă.

Într-un comunicat de presă de pe site-ul Ministerului de Finanțe, nu apare detaliul amânării votului. „Aceste jurisdicții nu au pus în aplicare angajamentele pe care și le-au asumat față de UE până la termenul convenit”, se subliniază în comunicat.

Florin Cîțu: „Subminează guvernul României securitatea și stabilitatea UE?”

Deputatul PNL Florin Cîțu afirmă, miercuri dimineață, că în toamna anului trecut, premierul Viorica Dăncilă a avut vizite oficiale în două dintre aceste țări: Emiratele Arabe Unite (octombrie 2018) și Oman (noiembrie 2018).

„Subminează guvernul României securitatea și stabilitatea UE?”, a întrebat el, într-o postare pe Facebook.

„Ieri la Bruxelles, în cadrul întâlnirii ECOFIN, s-a votat lista NEAGRĂ a paradisurilor fiscale prin care, pe lângă optimizare fiscală, spălare de bani, se finanțează și activități teroriste. Un dosar care a fost pregătit de ani buni și acum este la final. Pe listă au fost introduse Oman și EAU. România prin ministrul de finanțe Teodorovici a făcut looby să se amâne votul pe această listă. O atitudine care a fost imediat taxată de ceialalți miniștri din ECOFIN care nu înțeleg de ce ar susține România interesele acestor țări. România a fost umilită și a rămas izolată în ședința ECOFIN, singurul vot în favoarea paradisurilor fiscale și a tot ce înseamnă acestea”, a adăugat el.

Citește și Teodorovici spune că Iohannis “sare calul” și că ”îşi permite deja prea mult”

Deputatul a somat-o pe Viorica Dăncilă să răspundă public la o serie de întrebări:

„1. In cadrul vizitelor dumneavoastra in EAU si Oman vi s-a cerut si dumneavoastra ati promis ca in mandatul Romaniei sa amanati votul ECOFIN pentru lista neagra a paradisurilor fiscale?

2. Ministrul finantelor publice al Romaniei a avut mandat din partea dumneavoastra de a cere amanarea votului asupra listei negre a paradisurilor fiscale prin care se finanteaza si activitati teroriste?”

„În aceeași perioadă Eugen Teodorovici avea o escală la Moscova în drum spre Cuba. Și Rusia și Cuba sunt două țări recunoscute internațional că folosesc paradisurile fiscale pentru a-și finanta activitățile de propagandă și nu numai”, a precizat Florin Cîțu.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele