ciolacu ciuca

Pensiile speciale – un furt din avuția națiunii române

Stefan Alexiu

Avertisment de la BNR în privința pensiilor speciale pe care se pare că politicienii le oferă unor angajați la stat – judecători, procurori, parlamentari – pentru a-și securiza locul în Camera Deputaților sau Senat. Este evident pentru toți că pensiile speciale sunt un furt din avuția națiunii române și că ele produc români mai ”speciali” decât alții, dar nu și pentru senatorii și deputații PSD-PNL-UDMR.

Pensiile speciale – o cheltuială nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă

În 2-3 ani am putea ajunge să alocăm către plata unor astfel de pensii circa 1,5% din Produsul Intern Brut, adică aproape de două ori mai mult decât în prezent.

Guvernul a adoptat la finalul anului trecut un proiect de lege care include reforma pensiilor speciale. Aceasta își propune ca nicio pensie de serviciu să nu mai depăşească salariul primit în perioada activă, dar nu respectă angajamentul inițial de a respecta principiul contributivității. Parlamentul va decide, însă, forma finală a legii.

Vezi și CFA România vede o inflație de peste 10% la final de 2023

Pensiile speciale vor ajunge în 2-3 ani am putea să ajungem la 1,5% din PIB

pensii seciale, radulescu BNR
pensii seciale, Radulescu BNR

Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate din BNR: „Avem 0,85% din PIB pensii speciale. Nu se numesc pensii speciale decât o parte dintre ele. Unele se numesc pensii de serviciu. Eu cred că le putem numi și pensii de recunoștință sau contribuții de recunoștință, dar nu le numim pensii speciale. Tot aia sunt, că nu respectă niciunul dintre cele trei criterii pe care le avem noi toți ceilalți muritori: durata de cotizație, vârsta de pensionare și modul de calcul al pensiei. Dacă anul acesta vorbim despre 0,85% din PIB, care reprezintă pensiile speciale, în 2-3 ani am putea să ajungem la 1,5%. Acestea sunt o cheltuială bugetară, nu numai inacceptabilă, ci și insuportabilă, nesustenabilă”.

Citeste si...  Aleșii locali ar putea beneficia de pensii speciale

Eugen Rădulescu are o vastă experiență în domeniul bancar din România, înainte de postul de director în BNR, Rădulescu a fost și șeful CEC Bank.


Distribuie articol:
2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *