Poliția Română și Carmen Dan caută vinovații în cazul polițistului ucis în misiune

0

Tâlharul care a împușcat mortal un poliţist şi a rănit un altul, în timp ce oamenii legii încercau să-l captureze, a fost găsit după 48 de ore. Suspectul a fost găsit într-o casă din localitatea Remetea Mare, la 7 kilometri de locul crimei. În momentul de faţă este internat la Spitalul Judeţean din Timişoara. A fost la rândul său împuşcat în timpul urmăririi. Procurorii aşteaptă să îşi revină, pentru a-l putea audia.

Deşi considerat extrem de periculos, Ionel Lepa nu a opus deloc rezistenţă în faţa poliţiştilor, în această dimineaţă, când au descins în locuinţa în care se ascundea.

Georgian Drăgan – purtător de cuvânt Poliția Română: ”La momentul localizării și prinderii acestuia, polițiștii nu au făcut uz de armamentul din dotare”.

Citește și Ucigașul polițistului din Timiș a fost prins

Carmen Dan – ministrul de Interne: ”Îl aștept pe inspectorul general de la Timișoara pentru a vorbi cu el față în față și a avea mai multe detalii și mai multe informații”.

Pentru că era deja rănit în urma încăierării de duminică cu poliţiştii, bărbatul a fost transportat la spital, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale.

Ovidiu Burlacu – șeful secției Chirurgie toracică: ”Rănile provocate de cele 2 proiectile care au fost în corpul pacientului nu au afectat vase, nervi, sau i-au periclitat viața. Ambele proiectile au penetrat unul mâna, unul toracele”.

Ancheta procurorilor este în plină desfăşurare

Diana Gîtan – purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş: ”Sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj în forma omorului calificat comis asupra unui polițist aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și uz de armă fără drept.

Pentru faptele comise, bărbatul acuzat de crimă riscă să-şi petreacă următorii 25 de ani după gratii”.

În paralel, au loc şi anchete interne în Poliţia Română. Despre ele a vorbit conducerea Poliţiei Române, care, a atras atenţia că dacă sunt identificate nereguli, vor cădea şi capete. Încă niciun anunţ în acest sens. A fost deschis din nou subiectul dotării precare a poliţiştilor.

Șeful Poliției Române spune că acțiunea de prindere a suspectului nu a fost organizată corespunzător și arată cu degetul către Inspectoratul Județean de Poliție Timiș. Șefului IPJ Timiș îi cere explicații și ministrul de Interne Carmen Dan.

Chestor Ioan Buda – șeful Poliției Române: ”Aciunea a fost organizată defectuos. Discutăm de organizarea întregii acțiunii de către cei de la inspectoratul județean care aveau informații să intervină și care trebuiau să organizeze în mod corespunzător această acțiune. Polițistul nostru de la Urmăriri l-a urmărit un kilometru, a tras mai bine de 36 de focuri”.

Citește și Procurorii militari au extins acuzațiile pentru șefii Jandarmeriei în cazul violențelor din 10 august

Imediat după producerea incidentului, adjunctul Poliţiei Române anunţa că vor cădea capete la IPJ Timiş dacă se descoperă nereguli. De critici nu a scăpat nici ministrul de Interne, Carmen Dan, căreia i se cere insistent demisia.

Bogdan Bănică – vicepreşedinte Sindicatul Naţional al Poliţiştilor DECUS: ”S-au promis modificări legislative de întărire a autorităţii Poliţiei, de înăsprire a pedepselor, s-au promis dotări materiale, autoturisme de serviciu, echipament de protecţie, etc. Încă un motiv pentru care cer demisia ministrului de Interne, Carmen Dan”.

Potrivit declarațiilor făcute de șeful Poliției, nimeni nu știa că suspectul este înarmat când s-a încercat capturarea lui. Apare astfel întrebarea de ce niciunul dintre superiorii polițiștilor nu a prevăzut acest lucru având în vedere cazierul individului în care apar sute de tâlhării, de lipsiri de libertate și tentative de omor. De obicei, la astfel de operațiuni sunt trimiți și polițiștii de la Forțele Speciale, aceștia fiind antrenați pentru a acționa în situații de criză și mai bine dotați.

În acest caz au fost trimiși 4 polițiști, doi de la postul de poliție din Recaș, unul dintre ei este și polițistul ucis, și doi de la Investigații Criminale de la IPJ Timiș.

În prezent, se desfășoară mai multe anchete interne, iar dacă vor fi găsiți vinovați, sancțiunile pot fi unele administrative și pot ajunge până la desfacerea contractelor de muncă. Dacă se va ajunge la concluzia ca unul dintre superiorii polițiștilor, cei care au supervizat acțiunea, a încălcat legea, se poate ajunge și la dosare penale.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele