Politico Europe despre candidatura lui Cioloș la șefia Renew Europe: ”Macron al României”

0

Dacian Cioloș confirmă faptul că va candida la șefia Renew Europe, al treilea cel mai puternic grup din Parlamentul European, alcătuit în urma alegerilor europene din 23-26 mai și din care fac parte ALDE european, partidul En Marche al președintelui francez Emmanuel Macron și Alianța 2020 USR PLUS din România. Potrivit informațiilor oficiale, Renew Europe își va alege liderul de grup pe 18 iunie.

Da, candidez”, a confirmat Cioloș pentru Politico Europe, care se referă la fostul premier cu sintagma ”Macron al României”.

Într-un material Brussels Playbook, publicația scrie că Cioloș este în mod oficial candidat pentru a conduce noul grup centrist, liberal și progresiv, care avea 108 membri în noul Parlament European.

Politico Europe notează că Dacian Cioloș și-a câștigat porecla de ”Macron al României”, referindu-se la trecutul său politic de de ministru al Agriculturii, de comisar european pentru agricultură susținut de PPE, precum și la activitatea profesională a lui Cioloș în domeniul agriculturii, când acesta a lucrat la ferme organice și în domeniul dezvoltării rurale în Franța, chiar în regiunea natală a lui Michel Barnier, cu care a lucrat în calitate de coleg în Comisia Barroso (2010-2014).

“Ei se așteaptă la o Europă diferită și mai bună. Se așteaptă mai multe rezultate concrete. Trebuie să abordăm protecția socială și trebuie să facem acest lucru prin împuternicirea socială, care face ca cetățenii să devină mai puternici în fața revoluției digitale, de exemplu. Trebuie să facem mult mai bine în ceea ce privește schimbările climatice”, a spus fostul premier.

Dacian Cioloș s-a angajat, de asemenea, să își păstreze mandatul de europarlamentar, având în vedere speculațiile că s-ar putea întoarce în politica națională.

Informația că va candida la șefia grupului pentru care era favorită Nathalie Loiseau, fost ministru francez al afacerilor europene și liderul partidului lui Macron în Parlamentul European, a apărut săptămâna trecută.

În acest context, numele lui Dacian Cioloș a apărut într-o postare pe Twitter a eurodeputatului francez Jean Arthuis, membru al Parlamentului European în grupul ALDE din 2014 și afiliat la partidul En Marche.

Fost ministru al Economiei în Franța și actual președinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, Arthuis a scris pe rețeaua de socializare:

Înțeleaptă decizie a lui Nathalie Loiseau prin renunțarea la candidatura pentru președinția grupului RenewEurope, ex ALDE. Românul Dacian Cioloș, fost premier și fost comisar pentru Agricultură ar trebui să joace aici un rol important”.

Fostul premier Dacian Cioloș are relații apropiate cu mediul politic din Franța. A fost susținut de a doua cea mai puternică țară din UE pentru a deveni comisar european din partea României în cel de-al doilea mandat al Comisiei Barroso (2010-2014), perioadă în care a lucrat îndeaproape cu Michel Barnier, la acea vreme comisar european din partea Franței.

În calitate de prim-ministru al României a semnat, la Paris, o foaie de parcurs a Parteneriatului Strategic dintre România și Franța, în iunie 2016, moment pregătitor pentru actualizarea acestui Parteneriat, al cărui document a fost semnat în noiembrie 2018 de președinții Klaus Iohannis și Emmanuel Macron. Tot în calitate de prim-ministru, a fost ultimul șef al Guvernului de la București care a reprezentat România la reuniuni ale Consiliului European, fiind delegat de președintele Klaus Iohannis.

Cel mai recent, în campania electorală pentru alegerile europene, Dacian Cioloș a avut o întrevedere cu președintele francez Emmanuel Macron, în marja summitului de la Sibiu, iar împreună cu co-liderul Alianței USR PLUS, Dan Barna, s-a întâlnit la București cu Guy Verhofstadt la miting-ul de final de campanie al Alianței.

Politico Europe, citat de Calea Europeană, notează că, după retragerea lui Loiseau, printre pretendenții la fotoliul de lider al Renew Europe, se numără eurodeputatul suedez și Fredrick Federley și eurodeputatul olandez Sophie in’ t Veld, o veterană a grupului ALDE. Pe de altă parte, presa de la Bruxelles notează că nici Guy Verhofstadt, actualul lider al grupului ALDE, nu trebuie scos din calcul în cazul în care nu ar ajunge președinte al Parlamentului European.

Potrivit informațiilor oficiale, Renew Europe își va alege liderul de grup pe 18 iunie.

Sursa: Calea Europeană.ro

Citeşte şi Soția lui Dacian Cioloș vrea introducerea cursurilor de mindfulness în programa școlară

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele