Prețul cafelei, la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

1

Prețul cafelei a atins cel mai înalt nivel din ultimul deceniu, iar estimările din piață nu sunt deloc optimiste. Cafeaua Arabica, soiul care oferă cea mai fină aromă și reprezintă aproximativ 60% din producția mondială, se scumpește tot mai mult, semn al crizei din industrie.

La nivel global s-a înregistrat un deficit disperat de cafea Arabica, pe fondul livrărilor decimate de vremea extremă care a distrus recoltele. În plus, previziunile unei noi furtuni La Nina până la începutul anului 2022 se așteaptă să afecteze și mai mult randamentele. Potrivit Bloomberg ar putea dura ani pentru ca piața cafelei să se redreseze.

Pe lângă problemele cu recolta, industria cafelei s-a lovit și ea de congestionarea transporturilor maritime la nivel mondial, care face și mai dificilă obținerea de boabe acolo unde este nevoie.

Milioane de saci de cafea au rămas blocați în Brazilia, în ultimele luni, din cauza perturbărilor de pe lanțul de aprovizionare și a crizei containerelor, care a dus la scumpirea coturilor de transport maritime pe rutele din Asia.

Prețurile boabelor Arabica au crescut cu aproximativ 80% în acest an, față de cotațiile de anul trecut.

Totodată, Brazilia și Columbia, principalii producători de cafea se așteaptă la recolte slabe și în 2022, iar stocurile actuale de cafea sunt insuficiente pentru a face față cererii.

Preţurile locale în Brazilia şi Columbia au ajuns deja la un nivel record. În ambele ţări crește numărul de fermieri care intră în incapacitate de plată după ce au încheiat contracte de la termen la preţuri mult mai mici decât cele înregistrate în prezent.

Între timp, aproape toată lumea din lanțul de aprovizionare se luptă după boabe de cafea.

„Avem o mulțime de clienți care de obicei nu cumpără de la noi. Acum cumpără cantități mai mari și origini diferite decât ceea ce este normal”, spune Joanne Berry, șefa de aprovizionare și achiziții la Tropiq, o companie norvegiană care cumpără cafea de calitate superioară pentru prăjitorii din toată Europa. „Avem o cerere disproporționată, cred că din cauza lipsei generale a ofertei, a spus aceasta potrivit Bloomberg.

Companiile încep deja să resimtă efectele acestei crize. Grupul israelian Strauss, proprietarul Doncafe şi Amigo, a anunţat că majorarea costurilor cu materiile prime i-a erodat marjele de profit dincolo de limita acceptabilă și va crește preţurile în România, Ucraina, Serbia şi Polonia.

Consumul global de cafea este preconizat să depășească 10 milioane de tone, în acest an. Piaţa mondială ar urma să înregistreze o rată medie anuală de creştere de 9% în următorii trei ani, până la o valoare de peste 400 de miliarde de dolari.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele