Prețul energiei termice în București crește cu 86% de la 1 noiembrie

1
caldura energia termica

Prețul energiei termice livrate de către unitățile de producție ale Electrocentrale București (ELCEN) către Termoenergetica, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală, a fost majorat cu peste 86% de la 1 noiembrie, de la 176,55 lei/MWh plus TVA la 329,41 lei/MWh plus TVA, potrivit deciziei în acest sens a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

 

ELCEN a solicitat această majorare după ce prețul cu care Romgaz îi livrează gaze naturale s-a dublat de la 1 octombrie, la 151 lei/MWh, dar și ca urmare a scumpirii ample a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pe care compania este obligată să le cumpere.

Gazele reprezintă principalul cost al centralelor care produc energie termică și, de asemenea, cea mai importantă componentă a prețului agentului termic vândut de producători operatorilor sistemelor centralizate de transport și distribuție precum Termoenergetica, urmașa falimentarului RADET.

Operatorii de transport și distribuție trebuie să decidă dacă își permit să absoarbă scumpirea sau o transferă în prețul gigacaloriei practicat de ele. În această privință, decizia finală aparține primăriilor și consiliilor locale, care controlează acești operatori.

Dacă decid să aprobe majorări de tarife pentru RADET-uri, autoritățile locale au de luat ulterior o decizie și mai importantă: dacă acceptă ca aceste majorări să se reflecte în prețul final de facturare plătit de populație sau majorează și subvențiile plătite operatorilor de la bugetele locale, pentru compensarea sau limitarea scumpirilor de pe facturile consumatorilor casnici.

Vezi și 3400 de blocuri din București au rămas fără apă caldă și căldură

TVA-ul aplicată căldurii și apei calde scade la 5%

Prețul final al gigacaloriei în sistemul centralizat de termoficare din Capitală operat de Compania Municipală Termoenergetica „nu mai este în concordanță cu realitatea”, în condițiile „creșterii explozive a prețului gazelor naturale”, a declarat, recent, șeful companiei, Claudiu Crețu.

Primarul Nicușor Dan a anticipat scumpirea masivă a gigacaloriei, precizând că CGMB va decide cât din această scumpire va fi suportată de către municipalitate prin subvenție.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de Cameră decizională, proiectul Legii de aprobare a OUG de compensare pe facturi în această iarnă a scumpirilor galopante din ultima perioadă la energie electrică și gaze naturale, care prevede că, „Pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităților administrativ teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh”.

TVA-ul aplicată căldurii și apei calde livrate de sistemele centralizate de termoficare consumatorilor casnici urmează să scadă de la 19% în prezent la 5% din 13 ianuarie anul viitor. Raportat la prețurile de facturare a gigacaloriei datorate efectiv de populație la acel moment, asta ar însemna o ieftinire cu aproape 12% (11,76%).

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele