Prețul ouălelor s-a dublat!

0

După unt, ne paşte şi o criză a ouălor, care au dispărut o vreme din multe magazine. Însă, odată cu reapariţia produselor la raft, suprinză… Şi-au dublat preţul, iar marii producători avertizează că scumpirea nu se opreşte aici.

Până la Crăciun, vorbim despre alte 60 de procente.

Cițiți și Prețurile au explodat. Asta face parte din programul de guvernare?

Pentru prima dată din 2012 încoace, oamenii nu au găsit ouă în magazine. ″Am întâmpinat problema la magazine mai mici,. Nu am găsit, efectiv nu erau. Nu erau pe niciun raft şi am întâmpinat asta la mai multe magazine″, spune o femeie.

Anual, se produc, în medie, 1,36 de miliarde de ouă la nivel naţional. Cea mai importantă cantitate este furnizată de gospodării, de peste 60%, în timp ce în perioada rece consumul intern este asigurat doar de industrie. Acum însă nu ne-am bazat nici pe importuri.

″Nu se găsesc la raft, în magazin, din cauza crizei europene, din cauza fipronilului, pesticidul care a fost depistat în ouă în unele din statele europene. La noi, în România şi datorită condiţiilor vremii. Acum a rămas doar industria, pentru că în gospodărie iarna păsările nu mai fac ouă″⁣, a declarat Aurora Alexandru, medic veterinar.

Lipsa ouălor timp de câteva săptămâni a fost o problema în marile lanţuri comeciale, dar şi în magazinele mici. Acum însă, chiar dacă pe rafturi găsim o mulţime de ouă, iar clienţii pot alege cea mai bună calitate, vedem că preţul s-a dublat. Asta şi pentru că încă de acum o lună produsul este mai scump cu 24% chiar de la ieşirea din fermă. Astfel că, dacă înainte cumpăram un ou cu 50 de bani, astăzi costă 1 leu, iar 30 de ouă – 22 de lei, şi nu 13 lei.

Dacă în această vară, ouăle s-au vândut la producător cu 18 bani bucata, acum au ajuns 36 de bani. Crescătorii de păsări avertizează că e abia inceputul.

″Cererea e mare, plus că trebuie să-i asigurăm căldură, deci creşte preţul. Apoi analizele pe care le cer magazinele, chiar dacă România nu a fost implicată în scandalul fibronilului”, a mai spus Aurora Alexandru.

Ungurii şi polonezii dau şi ei mai mult cu 20%, în timp ce în Grecia scumpirea a fost de 150 de procente.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele