Când mai auzi că “bei cafea ca turcu’ ”, să știi că vorba are în ea un mare sâmbure de adevăr. Turcu’ i-a învățat pe bucureșteni să bea cafele, turcu’ le-a dedat la lenea de dinainte și de după cafeluță, scrie B365
Ce mai putem să facem acum, când sărbătorile s-au dus de parcă nici n-au fost? Ce? Să bem cafea cu cana, să ne alinăm rana.”Kahve tutun / Keyifler butun” înseamnă în limba turcă: “tutun și cafea, chefuri sadea”. Chefurile sadea sunt deja pa, așa că astăzi vă invit să bem cafea. Atât am putut azi să rimez.
Citește și: Ingredientul special pentru o aromă mai intensă. Ce trebuie să pui în cafea ca să iasă cremoasă
Turcul Hamie ținea o “Kahvenea” la București în anul 1667
Bucureștenii au luat obiceiul de a sorbi cafele de la turci, iar turcii de la arabi. Prima mențiune documentară a unei cafenele în București apare în anul 1667, spune profesorul Constantin C. Giurescu în “Istoria Bucureștilor”.
Cică era în Târgul de Sus o “cahvenea” ținută de un turc, Hamie, fost seimen (soldat din corpul militar al ienicerilor, n.r.) al Sultanului. Hamie avea “kahvesi”, adicătelea cafea cu caimac, tare de rămânea zațul în jumătate de ceașcă.
Citește întreaga istorie a primei cafenele din București într-un reportaj B365.ro.