Tinovul Mohoş, o întindere de mlaştini adăpostite într-un crater de vulcan

Dinu Alexandru

Munţii Harghitei. Tinovul Mohoş, o întindere de mlaştini adăpostite într-un crater de vulcan, un loc de poveste, format acum 32.000 de ani. Supranumit şi Lacul cu Muşchi, este de şase ori mai mare ca suprafaţă şi de zece ori mai adânc decât lacul Sfânta Ana.

La câteva sute de metri de celebrul Lac Sfânta Ana, din Masivul Ciomatul Mare, se dezvăluie un loc mai puţin cunoscut turiştilor, dar, poate, cu mult mai spectaculos. Ascunsă între păduri dese de conifere, întinderea de mlaştini seamănă, mai degrabă, cu o căldare în care s-au amestecat măruntaiele pământului.

În acest loc putem să spunem că se suprapun două lumi. Vorbim, pe de o parte, despre cea în care ne aflăm noi, iar de cealaltă parte vorbim despre lumea adâncurilor, a apelor subterane care merg chiar şi câteva zeci de metri spre inima pământului şi de care nu ne despart decât patru metri de pământ moale, spune Sorina Secelean, reporter Digi24 Braşov.

Ghidul rezervaţiei povesteşte cum s-a format, acum 32.000 de ani, acest loc de poveste.

„Atunci a fost prima erupţe vulcanică, s-a format un crater imens, în care s-a adunat apă de ploaie şi zăpadă, s-a format un lac, cu o adâncime de 60 de metri, cu o suprafaţă de 80 de hectare”, afirmă Gabriel Hadâmbaş, ghidul rezervaţiei.

La aproximativ 3000 de ani după acest moment, a erupt al doilea vulcan, în craterul căruia s-a format utlerior Lacul Sfânta Ana, aflat la doi kilometri distanţă. Cenuşa şi lava aruncate atunci au umplut lacul mare, existent cu sedimente şi cenuşă.

„După un timp, pe suprafaţa apei a rămas un strat de cenuşă, care, de la efectul soarelui şi a apei, s-a crustificat, s-a format o crustă, pe care a putut să se depună muşchiul din familia şpagnum, care în timp a murit, s-a regenerat şi a murit din nou, s-a transformat încet-încet în turbă. A început să se extindă, era o apă mai mare, între timp s-a segmentat”, adaugă Gabriel Hadâmbaş, ghidul rezervaţiei.

Citeste si...  Iarna se simte pe majoritatea drumurilor din țară

Aşa ajungem la povestea lacului subteran de astăzi. Din loc în loc, ochiuri de apă neagră îşi fac apariţia.

„În apă se găseşte tanină, de la tanină vine aciditatea apei, se face acidul tanic; acidul tanic se găseşte şi în vin şi din cauza asta, apa este acră”, spune ghidul rezervaţiei.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *