Primarul Falcă anunță că va sesiza penal cazul ”falsurilor” de pe listele de semnături pentru campania ”Fără penali” a USR Arad

0

USR a ridicat, luni, de la Primăria Arad, dosarele cu cele aproape 21.000 de semnături strânse în cadrul campaniei ”Fără penali în funcţii publice”, acuzând în continuare că acestea au fost eliberate cu întârziere şi nu au mai putut fi depuse în termen la Parlament. Reprezentanţii USR spun că acuzaţiile aduse de primarul Gheorghe Falcă conform cărora mii de semnături sunt false reprezintă ”o încercare disperată de a arunca în derizoriu munca de şase luni a zeci de voluntari, precum şi semnăturile a mii de arădeni”. Falcă anunţă, însă, că va sesiza penal cazul ”falsurilor”, iar timp de aproape două ore a încercat să răspundă, într-un live pe Facebook, sutelor de critici venite în ultimele zile de la arădeni pentru invalidarea a 6.000 de semnături.

Reprezentanţii USR Arad au anunţat, luni, că au ridicat cele 32 de dosare cuprinzând aproape 21.000 de semnături adunate de la arădeni care susţin propunerea de modificare a Constituţiei ”Fără Penali în funcţii publice”.

Conform unui comunicat al partidului, ”unicul motiv” pentru care USR Arad a refuzat să ridice vineri semnăturile este acela că nu s-ar fi ajuns cu ele la Parlament în aceeaşi zi, fiind ultima zi de depunere.

După predarea dosarelor către USR, primarul Falcă a avut o intervenţie live de aproape două ore pe Facebook, în care a acuzat din nou că s-au falsificat semnături şi a anunţat că acest caz va fi sesizat penal. Falcă a răspuns şi sutelor de comentarii critice postate la adresa sa începând de vineri, ca reacţie la invalidarea a mii de semnături.

”Simt nevoia să comunic cu dumneavoastră pe evenimentul de azi (predarea semnăturilor – n.r.). De vineri există dezbatere pe tema semnăturilor depuse la Primărie pentru iniţiativa cetăţenească fără penali. De vineri am constatat că am devenit comunist dinăla foarte rău, eu care am fost în 1989 la Revoluţie în Timişoara (…) Am fost făcut penal, eu care am semnat pentru această iniţiativă cetăţenească”, şi-a început Falcă intervenţia.

Primarul a spus că în listele depuse de USR pentru atestarea semnăturilor au fost găsite ”şase mii de semnături false”.

”Au fost găsite persoane cu domiciliul în altă localitate, minori, persoane cu acte expirate, persoane cu CNP eronat, cu CNP al altor persoane, persoane decedate înainte de campanie, persoane care nu au existat, nume inventate…”, a acuzat Falcă.

Edilul a spus că în următoarele zile, ”copii cu listele cu probleme vor ajunge la Poliţie şi Parchet” pentru a se face cercetări.

Primarul afirmase şi vineri că  ”toate faptele încadrate de Codul Penal la fals în înscrisuri se regăsesc pe listele aduse de USR Arad”.

”Acest lucru ne obligă să transmitem instituţiilor statului semnăturile care nu au fost validate”, spunea Gheorghe Falcă.

Primăria Arad finalizase abia vineri după-amiază procedura de atestare a semnăturilor strânse în campania „Fără penali în funcţii publice”, iar peste 6.000 au fost ivalidate, ceea ce însemană aproape o treime din semnăturile adunate în municipiu de USR. Astfel, doar 14.588 din cele 20.600 adunate au fost declarate valide de către funcţionari.

Senatorul USR Arad Adrian Wiener declarase, vineri, că ”este inexplicabil cum a fost invalidat un număr atât de mare de semnături la Arad”.

”Primăria Arad a invalidat mai multe semnături decât ne-au fost ivalidate în judeţele conduse de PSD. Suntem cu mult peste media pe ţară la numărul de semnături invalide. Nu am primit nicio explicaţie pentru asta. Cert este că nu am folosit nicio bază de date, toate semnăturile din tabele sunt reale, ale arădenilor”, a spus Wiener.

Cu privire la faptul că dosarele nu au mai fost ridicate vineri, senatorul a spus că Primăria le-a predat în afara programului Parlamentului, respectiv după ora 14,00, astfel că ”nu mai puteau fi nici teleportate de la Arad la Bucureşti”.

Vineri seară, USR Arad a transmis un comunicat în care acuza că Primăria a depăşit cu o săptămână termenul de atestare pentru primul set de 15.518 semnături depuse.

Citește și Dragnea îl avetizează pe Toader:Neapartenența la PSD nu e o piedică, ci doar acțiunea și activitatea

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele