Robotelul Antonia – primul funcţionar public virtual din Cluj

1
- Reclama -

Primăria Cluj-Napoca este gata să „angajeze” primul funcţionar public virtual. Botezat Antonia, roboţelul va lucra gratis şi, cel mai important, 24 din 24 de ore. Proiectul pilot ar urma să fie implementat până la sfârşitul acestui an sau cel mai târziu în 2019.

 

Primul funcţionar public virtual al municipalităţii va fi de fapt un roboţel, care a primit deja şi un nume, Antonia. Ideea proiectului a prins contur încă din 2017, atunci când la Cluj a avut loc conferinţa Open Innovation 2.0, organizată de Directoratul General al Comisiei Europene, DG Connect, Grupul pentru Strategie şi Politici pentru Inovare Deschisă.
Potrivit reprezentanţilor primăriei, noul proiect va aduce o serie de avantaje. Astfel, se preconizează că se va îmbunătăţi accesul real al cetăţeanului de a se informa sau a depune cereri şi a face plăţi în relaţia cu adminsitraţia locală. În acelaşi timp, ar urma să crească numărul de soluţii oferite cetăţenilor pentru a accesa serviciile publice ale administraţiei locale.
„Ideea de a-l boteza ne-a venit de la robotul Sophia, noi aveam deja puse bazele acestui proiect încă de anul trecut. Cineva a glumit şi a spus să-i dăm un nume, iar noi am decis să-l botezăm Antonia. Ne-am gândit la Antonia ca la un funcţionar virtual, nu neapărat un roboţel fizic, dar va fi o interfaţă umanizată, care îi va ajuta pe oameni. Roboţelul va funcţiona în cadrul unui proiect pilot şi va reprezenta o alternativă accesibilă 24 de ore din 24 pentru cetăţeni în relaţia cu administraţia locală, plus că va reduce aglomeraţia la ghişeele primăriilor clasice în perioadele de vârf”, a explicat Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.
Costul proiectului ar putea ajunge la 100.000 de euro, iar de dezvoltarea acestuia se ocupă mai multe companii locale, în baza unui parteneriat cu municipalitatea.
E vorba despre un funcţionar public virtual care va fi amplasat în cartierul Zorilor. Acolo, oamenii vor putea să depună cereri rapid, să afle informaţii şi să plătească diverse taxe şi impozite. Asta nu înseamnă că vom face disponibilizări, intenţionăm doar să îmbunătăţim serviciile oferite cetăţenilor”, a precizat viceprimarul Dan Tarcea.
- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele