Primul automobil vopsit în Vantablack din lume îşi face apariţia la Salonul Auto de la Frankfurt

0

BMW va prezenta în septembrie un unicat vopsit în nanostructura Vantablack® VBx2 care evidenţiază perfect limbajul de design expresiv şi apariţia puternică, dominantă şi încrezătoare a noului BMW X6. Acest show car exclusiv este rezultatul colaborării între BMW şi Surrey NanoSystems, inventatorii tehnologiei Vantablack.

BMW X6 este primul şi singurul automobil din lume care dispune de o finisare Vantablack VBx2. “În trecut am refuzat numeroase cereri din partea a diferiţi constructori auto”, explică Ben Jensen, fondator şi director tehnic executiv al Surrey NanoSystems. “Am folosit BMW X6 şi designul său expresiv unic pentru a pune ideea în aplicare.” Cu elemente de design spectaculoase precum grila opţională Iconic Glow, farurile duble distinctive şi stopurile desenate expresiv, noul BMW X6 oferă contraste fascinante pentru a pune în valoare finisarea Vantablack VBx2, care schimbă percepţia vizuală a privitorului asupra formei tridimensionale a unui obiect.

Ochiul uman percepe Vantablack ca fiind bidimensională
O suprafaţă acoperită cu Vantablack îşi pierde trăsăturile definitorii pentru ochiul uman, obiectele părând a fi bidimensionale. Acest lucru poate fi interpretat de creier ca o privire într-o gaură sau chiar în gol, ceea ce face Vantablack un finisaj mai degrabă nepotrivit pentru un automobil, pentru că elimină aproape toate detaliile de design. Din acest motiv, BMW X6 a fost acoperit în varianta VBx2, dezvoltată iniţial pentru utilizare în aplicaţii arhitecturale şi ştiinţifice. Această vopsea poate fi pulverizată şi are o reflectare emisferică totală (THR) de un procent, ceea ce înseamnă că încă este considerată “supernegru”, cu un nivel mic de reflexie din orice unghi. Astfel, materialele vopsite cu ea par să-şi piardă apariţia tridimensională – aşa cum demonstrează în mod impresionant la BMW X6.

Vantablack: “cel mai negru negru”, dezvoltat pentru aplicaţii aerospaţiale
Numele Vantablack a devenit deja sinonim cu o întreagă gamă de lacuri şi vopseluri foarte negre precum VBx2. În primele două silabe conţine un acronim al tehnologiei care permite acest negru profund, care vine de la Vertically Aligned Nano Tube Array (matrice de nanotuburi aliniate vertical), o matrice realizată din carbon. Fiecare dintre aceste nanotuburi de carbon are o lungime de 14-50 micrometri, cu un diametru de 20 nanometri, de aproape 5.000 de ori mai subţire decât părul uman. În consecinţă, aproape un miliard de aceste nanotuburi de carbon aliniate vertical intră într-un centimetru pătrat. Orice sursă de lumină incidentă pe această suprafaţă este absorbită aproape complet, nu reflectată, şi este transformată eficient în căldură.

Iniţial, această tehnologie a fost dezvoltată pentru acoperirea componentelor utilizate în spaţiu. Întrucât Vantablack poate fi aplicată la temperaturi de până la 430 de grade Celsius, este potrivită pentru materiale delicate precum aluminiu, iar componentele optice acoperite cu Vantablack permit observarea stelelor slabe şi a galaxiilor îndepărtate ce sunt greu de detectat prin lumina împrăştiată de soare. Prima generaţie de Vantablack, introdusă de Surrey NanoSystems în 2014, absorbea până la 99,965% din lumină, eliminând astfel aproape complet reflexia şi lumina împrăştiată.

Cititi si BMW eDrive: noul BMW 330e Sedan este lansat pe piaţă

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele