Proiectele extrem de controversate ale lui „Mitraliera”, condamnat definitiv, adoptate tacit

0

Trei proiecte legislative inițiate de Cătălin Rădulescu, deputat PSD condamnat definitiv în decembrie 2016 la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, au fost adoptate tacit de Camera Deputaților. Potrivit uneia dintre prevederi, președintele României este eliminat din procedura de numire a procurorilor de rang înalt, fiind înlocuit de Senatul României. Un alt proiect, semnat de 38 de parlamentari PSD, prevede că apelul la Înalta Curte de Casație și Justiție soluționat de completul de 5 judecători, nu va putea fi declarat decât în favoarea inculpaților.

Cel de-al treilea proiect prevede că „inspectorii din cadrul Inspecției Judiciare sunt numiți în funcție de către inspectorul-șef, în urmă unui concurs, pentru un mandat de 9 ani, dintre judecătorii și procurorii care au o vechime de cel puțîn 12 ani în magistratură, care au cel puțîn grad de curte de apel sau parchet de pe lângă curte de apel și au avut calificativul <<foarte bine>> la ultimele trei evaluări.”

Procedural, trebuie că adoptarea tacită să fie citită în plen pentru că proiectele să poată merge la camera decizională, în acest caz Senatul. Ele se află pe ordinea de zi de la Camera Deputaților de săptămâna asta.

Ce prevede proiectul de modificare a Legii 303/2004 privin numirea procurorilor de rang înalt:

„Președintele, vicepreședintele și președinții de secții ai Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt numiți de către Senatul României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție care au funcționat la această instanța cel puțîn 5 ani, desemenati de Adunarea Generală a Judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Revocarea din funcție a președintelui, a vicepreședintelui sau a președinților de secții ai Înaltei Curți de Casație și Justiție se face de către Senatul României la propunerea ministrului justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Citeşte şi Țiriac, Rădulescu și alți ”experți ” ne cer să nu mai fim atât de înapoiați în ceea ce privește atitudinea față de corupție

 

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naționa Anticorupție (sic), adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai acestor parchete, precum și procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora sunt numiți de Senatul României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 16 ani în funcția de judecător sau procuror  pentru procurorii generali și procurorii șefi și o vechime de 14 ani în funcția de judecător sau procuror pentru adjuncții acestora și procurorii șefi de secție, pe o perioada de 4 ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Revocarea (…) se face de către Senatul României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul CSM.”

Cătălin Rădulescu nu este la primele proiecte extrem de controversate, deputatul s-a făcut remarcat când a propus ridicarea la 200.000 de euro a pragului pentru abuzul în serviciu, proiect care era susţinut si semnat la momentul respectiv de alţi 40 de parlamentari PSD. Odată ce informaţia a ajuns in presă, proiectul a fost retras. Parlamentarii s-au dezis de inițiativă, unii au motivat că nu au cunoscut prea bine datele proectului, în timp ce alții au refzat să comenteze.

Deputatul Cătălin Rădulescu și-a câştigat porecla „Mitralieră” după ce a susţinut, în urma protestelor de anul trecut din Piaţa Victoriei, că protestatarii ar trebui infruntati cu tunuri de apa: “De ce mai stau ca prostii acolo? N-au treaba, n-au serviciu, n-au copii?”.

El spunea ca și-a pastrat mitraliera AKM cu care a luptat la Revoluție și că este pregătit să o folosească din nou: “Nu o sa mi-o ia nimeni in viata vietilor si o tin, ca poate vreodata, daca mai vine cineva cu vreo idee din asta sa transforme statul asta pentru care am luptat noi, sunt pregatit sa ies cu arma sa trag, imediat.”

 

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele