PSD a găsit “adevăratul” motiv al demiterii Avocatului Poporului

0
- Reclama -

PSD susţine că adevăratul motiv pentru care coaliţia de guvernare a revocat-o pe Renate Weber din funcţie este să nu mai aibă cine să atace la Curtea Constituţională ordonanţele de urgenţă, singurul în măsură să facă acest lucru fiind Avocatul Poporului.

 

„PSD (…) condamnă motivele reale pentru care Coaliţia de guvernare a forţat demiterea cu orice preţ a Avocatului Poporului. Demersul abuziv iniţiat de Coaliţia de guvernare are drept scop înlăturarea Avocatului Poporului înainte de 1 iulie 2021 – dată până la care Guvernul intenţionează să adopte două ordonanţe de urgenţă privind privatizarea sănătăţii şi anularea majorării alocaţiilor pentru copii. Având în vedere că ambele acte normative pregătite de guvern au vicii majore de constituţionalitate, era absolut necesar ca actuala Coaliţie să preia controlul politic asupra instituţiei Avocatului Poporului, singura în măsură să atace la Curtea Constituţională ordonanţele guvernului”, se arată într-un comunicat de presă remis joi AGERPRES de PSD.

Potrivit sursei citate, ţinând cont că la 1 iulie 2021 intră în vigoare noul Contract-cadru dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi furnizorii de servicii medicale, era nevoie ca Guvernul să emită o ordonanţă de urgenţă „pentru a-şi duce la îndeplinire planul de privatizare a serviciilor de sănătate, sub forma aşa-zisei co-plăţi”.

UPDATE: Renate Weber a fost demisă din funcția de Avocat al Poporului

„Prin această măsură, o parte importantă a fondurilor de la spitalele de stat va fi transferată către clinicile şi spitalele private, în detrimentul cetăţenilor cu venituri mici care nu îşi permit co-plata. Singurul impediment pentru realizarea acestui plan de destructurare a sistemul public de sănătate era Avocatul Poporului, mai ales că acesta a mai contestat anterior o ordonanţă similară, admisă atunci cu unanimitate de membrii Curţii Constituţionale. Tot la 1 iulie ar fi trebuit să intre în vigoare creşterea alocaţiilor cu 20 de puncte procentuale. Cum legea prin care partidele de la putere voiau să anuleze această creştere ar fi fost atacată la CCR de către PSD, ceea ce ar fi împiedicat intrarea ei în vigoare înainte de 1 iulie, Coaliţia a ales varianta ordonanţei de urgenţă pentru a bloca majorarea alocaţiilor, aceasta fiind deja în primă lectură în şedinţa de guvern de ieri. Or, posibilitatea de atac la CCR în acest caz aparţinea doar instituţiei Avocatului Poporului”, mai spun social-democraţii.

- Reclama -

PSD menţionează că se opune încercărilor PNL, USR-PLUS şi UDMR de transformare a României „în stat totalitar” şi va semnala Comisiei Europene, Consiliului Europei şi tuturor organismelor internaţionale acest derapaj grav de la normele democratice.

„De asemenea, PSD avertizează că, atunci când va reveni la guvernare, va anula toate actele normative prin care puterea actuală încearcă să destructureze sistemul public de sănătate. La fel am procedat şi în trecut când guvernarea PSD a redeschis spitalele închise în timpul guvernării PDL. De asemenea, după revenirea la guvernare, PSD va utiliza toate mijloacele legale pentru realizarea unor acţiuni de control asupra celor care au pus la cale această acţiune anti-naţională şi anti-populară”, se mai arată în comunicat.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele