PSD vrea să deconteze din fonduri UE proiectele baronilor locali

Redactie

PSD vrea să deconteze din fondurile europene proiectele date baronilor locali prin controversatul Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și nefinalizate, o metodă prin care vrea să diminueze deficitul bugetar din acest an. Inițiativa apare într-un proiect de lege adoptat la finalul lunii octombrie și trimis președintelui Iohannis pentru promulgare. Pentru ca mișcarea PSD să fie pusă în operă e nevoie însă de aprobarea formală a Comisiei Europene, dar și de acceptarea la decontare la Bruxelles a fiecărui proiect propus de România.

Or, potrivit surselor G4Media.ro, guvernul nu a trimis încă la Comisia Europeană o cerere pentru acceptarea la decontare a acestor proiecte – multe dintre ele având o relevanță extrem de mică pentru comunitățile locale. PNDL este gestionat de Ministerul Dezvoltării, condus în acest moment de Paul Stănescu, baron PSD de Olt.

Mizele PSD din spatele acestei inițiative?

În primul rând, nevoia de a ține sub control deficitul bugetar, care amenință să depășească ținta asumată de 3% din Produsul Intern Brut (PIB). Dacă Bruxelles-ul va deconta în acest an o sumă importantă prin acest nou mecanism pentru proiectele nefinalizate și pentru care Guvernul a făcut deja plăți în 2018, atunci acei bani vor fi recuperați de la UE, cu efect pozitiv asupra deficitului bugetar.

În al doilea rând, ar crește nivelul de absorbție a fondurilor europene, capitol la care România stă prost din cauza lipsei sau întârzierii marilor proiecte de infrastructură.

În al treilea rând, dacă Executivul european ar fi de acord cu propunerea României, s-ar crea un precedent care ar folosi Guvernului României și pe viitor.

Cum s-a ajuns aici? Propunerea nu a fost făcută publică niciodată de guvern sau de conducerea PSD. Ea s-a materializat ca amendament depus de Comisia pentru buget din Camera Deputaților la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.30/2018, OUG aprobat în luna aprilie de Guvernul Dăncilă.

Citeste si...  Se oprește Coaliția PSD-ALDE sau ne scoate din Uniunea Europeană?

Amendamentul a fost aprobat de Comisia de buget și a fost votat apoi de plenul Camerei Deputaților, plecând spre promulgare.

Ce precedere introduce amendamentul votat:

  • „Proiectele nefinalizate, finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, aprobat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare locală, aprobată prin Legea nr. 89/2015, cu modificările și completările ulterioare, și prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investițiilor finanțate din fonduri publice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 250/2017, pot face obiectul decontării din fonduri europene structurale și de investiții, în perioada de programare 2014 – 2020”.

Este pentru prima oară când România ia în calcul decontarea din fonduri UE a proiectelor din PNDL, un proiect controversat și criticat de-a lungul timpului atât de Comisia Europeană, cât și de FMI, chiar și în guvernarea PDL, când se numea PNDI (Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii). Criticile au apărut din cauza atribuirii proiectelor pe criterii politice, din cauza lucrărilor făcute prost și a decontării indiferent de rezultate.

România a mai fost deschizător de drumuri într-o mișcare similară, când a convins Comisia Europeană să deconteze marile proiecte de infrastructură finanțate anterior de Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Dar în acel caz era vorba despre proiecte majore, trecute deja prin filtrul unor instituții bancare cu credibilitate la nivel european.

Rămâne de văzut dacă România va trimite Comisiei Europene în mod oficial o cerere pentru decontarea proiectelor din PNDL și care va fi răspunsul Bruxelles-ului.

Citește și OUG92, Aprobată În Comisia Iordache

De Vlad Mitu

Citeste si...  Mihai Șora îndeamnă la proteste masive: ”Treziți-vă, oameni buni!”

Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *