Re-ruralizarea României, sau „ce scrie în buletin nu e aievea”

0

Institutul Național de Statistică tocmai a emis un panseu cu putere de lege, născut parcă din Groapa Marianelor a gândirii.

Conform unui comunicat publicat de INS în aceste zile, este precizat faptul că locul nașterii fiecărui cetățean român nu mai este de acum înainte cel cunoscut de el și trecut ca atare în certificatul emis de autoritățile locale, recte primăria localității respective. După normele modificate, cei care vor răspunde chestionarului în recensământul populației aflat în plină desfășurare, nu vor mai trece la rublica numită generic „locul nașterii” localitatea în care se află maternitatea unde au văzut lumina zilei, ci – citez: „locul de reședință al mamei în momentul nașterii”.

Vasăzică, eu, care am fost toată viața convins și mândru de faptul că am venit pe lume în vechea Cetate de Scaun a Târgoviștei – așa cum certifică și actul de naștere din dotare, va trebui să-mi revizuiesc atitudinea. Și să mă auto-retrogradez la nivelul de cetățean prozaic al mult mai banalului târg numit Găești, acolo fiind reședința mamei din buletin în anul lui Dumnezeu 1976. Asta deși ambii părinți locuiau și lucrau de facto în Târgoviște, iar eu am fost conceput chiar în hotelul din „buricul târgului”, unde ei trudeau pe „câmpul muncii” ca șef de restaurant – respectiv recepționeră.

Îmi este răpită inclusiv mândria că golgeterul Ligii 1 are trecut în profilul de pe site-ul UEFA, la locul nașterii, orașul Gaești. De fapt, Florin Tănase a crescut în banala comună Valea Mare, dar, la fel ca restul consătenilor, are în acte adresa singurei maternități din zonă. Pe de altă parte, nu pot respinge în totalitate nici părerea unor amici, susținători ai ideii că, după legile de pâna acum, reieșea faptul că în zonele rurale adiacente centrelor urbane cu maternități, natalitatea în ultimii 40-50 de ani ar tinde spre zero absolut. Fapt greu de contestat, având în față documentele oficiale.

Un singur lucru e cert: schimbarea va duce aproape sigur la o „bulibășeală” (sper că folosirea termenului nu e sancționabilă de către CNCD).

Iată, mai jos, comunicatul oficial al INS, cel în privința căruia sper încă să nu devină născător de controverse:

„Recensământul populaţiei și locuințelor din România este realizat în conformitate cu normele stabilite de Comisia Europeană privind recensămintele, pentru a se asigura comparabilitatea datelor statistice la nivelul Uniunii Europene.

De aceea, chestionarul din România folosește definiția dată de Regulamentul Comisiei Europene, conform căruia Locul nașterii este locul de reședință obișnuită al mamei în momentul nașterii sau, dacă nu sunt disponibile informații în acest sens, în funcție de locul în care a survenit nașterea.

Locul nașterii:

„La <la locul nașterii: vei lua în considerare locul de reședință al mamei la momentul nașterii tale și nu localitatea unde se afla maternitatea, dacă acestea sunt diferite. Mai exact, dacă mama persoanei recenzate locuia în Ploiești, dar nașterea a avut loc într-o maternitate din București, atunci locul nașterii va fi considerat Ploiești.

Atunci când locul nașterii nu mai corespunde cu reședința ta actuală și se află în altă localitate din țară, nu uita să completezi și câmpul privind Localitatea componentă sau Satul, altfel nu se deschid întrebările următoare și nu se validează chestionarul.

Completarea chestionarului de recensământ se face ușor dacă întrebările și informațiile ajutătoare din dreptul lor sunt citite cu atenție. De aceea, e util să îți aloci recensământului un timp în care te poți concentra”, transmite Institutul Național de Statistică.

Doamne ajută și dă sănătate moașelor specializate ce asistă nașterile la domiciliu, întoarse în forță în moda ultimilor câția ani.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele