Refugiați, peste 6 milioane de ucraineni au fugit din țară

0
refugiati ucraina
refugiați Ucraina

Peste 6 milioane de ucraineni au fugit din ţară de la începutul invaziei de către armata rusă pe 24 februarie, a indicat joi Înaltul comisariat pentru refugiaţi (HCR) la Geneva.

 

Începând cu 11 mai, 6.029.705 de ucraineni şi-au căutat refugiu mai întâi în ţările vecine, înainte de a-şi continua drumul, potrivit site-ului dedicat UNHCR. Polonia găzduieşte de departe cel mai mare număr de refugiaţi (3.272.943 la 11 mai). Femeile şi copiii reprezintă 90% dintre aceşti refugiaţi, bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, care pot fi mobilizaţi neavând permisiunea de a pleca. Fluxul zilnic de refugiaţi s-a redus considerabil de la izbucnirea ostilităţilor.

În martie, aproape 3,4 milioane de ucraineni au fugit din ţara lor, adesea în grabă şi cu foarte puţine lucruri personale.

În aprilie, puţin peste 1,5 milioane au ales să fugă de lupte şi violenţe.

De la începutul lunii mai, aproape 493.000 de ucraineni au trecut graniţa pentru a găsi refugiu în altă parte. Potrivit estimărilor ONU publicate la sfârşitul lunii aprilie, aproximativ 8,3 milioane de oameni ar putea fugi în acest an.

Pe lângă aceşti refugiaţi, există aproximativ opt milioane de persoane strămutate în interior, conform unui bilanţ de la începutul lunii mai realizat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM). Înainte de invazia rusă, Ucraina avea o populaţie de 37 de milioane de oameni în zonele aflate sub controlul guvernului său. Această cifră exclude Crimeea (Sud), anexată în 2014 de Rusia, şi regiunile de est controlate de separatiştii pro-ruşi.

Pe ce loc se află România în topul țărilor alese de refugiații din Ucraina

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele