Oficial OMS: „Avem șansa să punem capăt situației de urgență Covid în 2022”

0
sfarsit Covid 2022

Covid-19 nu va fi niciodată eradicat, dar societatea are șansa să pună capăt urgenței de sănătate publică în 2022, a declarat un înalt oficial al OMS.

Michael Ryan, directorul executiv al Programului OMS pentru Situații de Urgență în Sănătate, a declarat: „Nu vom pune capăt virusului anul acesta, nu vom pune capăt virusului vreodată. La ceea ce putem pune capăt este urgența de sănătate publică”, a transmis el în cadrul evenimentului de la Davos al Forumului Economic Mondial prin videoconferință .

Reprezentantul OMS a adăugat: „ Putem stopa moartea, spitalizările, întreruperile care provoacă tragedia, nu virusul. Virusul este un vehicul”.

Cu toate acestea, el și-a exprimat un oarecare optimism că este posibil ca anul acesta să marcheze un punct de cotitură în pandemie.

„Da, avem șansa să punem capăt urgenței de sănătate publică în acest an”, a spus el, remarcând că acest lucru ar putea fi realizat doar prin abordarea inechităților de lungă durată din diferite domenii ale societății, cum ar fi accesul echitabil la vaccinuri și asistență medicală.

„Nu se va termina dacă nu abordăm aceste probleme, această tragedie va continua”, a adăugat el.

Dar Ryan a avertizat că virusul SARS-CoV-2 va reprezenta în continuare o amenințare pentru societate chiar și odată ce va trece de la a fi un virus pandemic la unul endemic.

„Malaria endemică, HIV endemic ucid sute de mii de oameni în fiecare an – endemismul nu înseamnă „bun”, ci doar „aici pentru totdeauna”, a spus el.

Ryan a completat: „Ceea ce trebuie să facem este să ajungem la niveluri scăzute de incidență a bolii cu vaccinarea maximă a populațiilor noastre, unde nimeni nu trebuie să moară. În opinia mea, acesta este sfârșitul urgenței, acesta este sfârșitul pandemiei”.

Inechitatea vaccinurilor

Pe parcursul discuției, inechitatea vaccinurilor a fost descrisă drept o barieră în calea progresului împotriva Covid, notează CNBC.

Anul trecut, guvernele națiunilor bogate s-au confruntat cu critici din partea OMS pentru deciziile lor de a distribui a treia doză de vaccinuri împotriva Covid-19 pentru întreaga lor populație adultă, în timp ce persoanele vulnerabile din țările sărace încă așteptau prima doză de vaccinare.

În decembrie, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat că programele generale de amplificare riscă să prelungească pandemia și să crească inegalitatea, spunând într-o conferință de presă că „nicio țară nu își poate accelera ieșirea din pandemie”.

„Programele generale de amplificare sunt susceptibile să prelungească pandemia, mai degrabă decât să o pună capăt, prin direcţionarea aprovizionării către ţări care au deja niveluri ridicate de acoperire de vaccinare, oferind virusului mai multe oportunităţi de răspândire şi mutare”, a spus el reporterilor.

În orientările oficiale privind vaccinurile de rapel, OMS și-a exprimat îngrijorarea că programele de rapel în masă din țările mai bogate ar exacerba inechitatea vaccinurilor, lăsând în urmă țările care s-au luptat să își permită sau să acceseze doze.

Multe țări cu venituri mari și medii superioare au lansat programe de rapel, în timp ce națiunile mai sărace nu au făcut încă progrese în imunizarea populației cu necesarul inițial de două doze. În Regatul Unit, de exemplu, 63% din populație (peste 12 ani) a primit o vaccinare de rapel și 83% dintre oameni sunt complet vaccinați. În Kenya, 0,1% din populație a primit o a treia injecție și doar 8,5% dintre oameni sunt complet vaccinați împotriva Covid.

În Israelul cu venituri mari, autoritățile au făcut un pas mai departe, oferind o a patra doză lucrătorilor din domeniul sănătății și celor mai vulnerabili indivizi ai societății. Cu toate acestea, medicii israelieni au pus la îndoială necesitatea dozei a patra care oferă o imunitate suficientă împotriva variantei foarte transmisibile de omicron.

Cu toate acestea, Ryan a remarcat marți că eliminarea inechității vaccinale nu înseamnă oprirea oamenilor din țările cu venituri mari de a primi mai multe doze.

„Trebuie să ne concentrăm asupra celor mai susceptibili de a face față celui mai rău caz de infectare sau reinfectare”, a spus el.

„Sunt cei din țările cu venituri mari care vor avea nevoie de o a treia doză. Nu contează în ce țară vă aflați, toată lumea ar trebui să poată urma acel curs primar. Pe măsură ce cunoștințele se dezvoltă, s-ar putea să ajungem într-un viitor în care cursul principal pentru o persoană vulnerabilă va fi trei sau patru doze pentru a obține o imunitate robustă și de lungă durată”, a completat oficialul OMS.

Ryan a adăugat că acordarea de prioritate persoanelor vulnerabile din Africa pentru vaccinarea împotriva Covid-19, în timp ce acordarea de prioritate persoanelor vulnerabile din țările cu venituri mari, „nu sunt probleme opuse”.

„O persoană vulnerabilă care trăiește într-o țară industrializată are și o problemă de echitate, deoarece șansele lor de a muri sunt mari”, a spus el panelului.

La nivel global, nu există încă un consens cu privire la necesitatea celei de-a patra doze. Autoritatea de vaccinare din Marea Britanie a declarat că „nu este nevoie imediată” de a introduce un al doilea rapel, deși problema rămâne în curs de revizuire. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA recomandă ca persoanelor care sunt imunocompromise sever să li se administreze o doză suplimentară în seria lor primară de vaccinuri, precum și o vaccinare de rapel mai târziu.

În decembrie, CEO-ul Pfizer a declarat pentru CNBC că a patra doză ar putea fi necesară mai devreme decât se aștepta, din cauza variantei omicron foarte transmisibile.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele