Reglare de conturi la PSD. Primarul Iașului exclus din partid

0

Biroului Permanent Judeţean al PSD Iaşi a decis excluderea din partid a lui Mihai Chirica, Gabriel Harabagiu şi Sorin Iacoban. În vremea ce şeful PSD Iaşi susţine că decizia este definitivă, cei din tabăra „excluşilor” susţin că este nevoie de o decizie în Comitetul Executiv Judeţean. Mihai Chirica susține că totul s-a făcut la ordinul lui Liviu Dragnea, dar anunță că va contesta decizia, pentru că, în conformitate cu statutul PSD, singura organizație care are dreptul să-l excludă din PSD este organizația municipală a PSD Iași.

Citiți și Ultimul condamnat penal din politică, prilej de declaraţii pseudo-amuzante pentru Dragnea și Băsescu  

Excluderea lui Mihai Chirica din PSD este o chestiune firească, ce trebuia practic formalizată, în condiţiile în care primarul Iaşiului, prin atitudinea avută, s-a despărţit mai demult de colegii săi, atacând „în mod josnic, mizerabil partidul care l-a susţinut politic”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, Adrian Dobre.

„Este o chestiune care trebuia formalizată (excluderea lui Chirica – n.r.), pentru că, practic, despărţirea dintre dl Chirica şi PSD s-a făcut mai demult, prin atitudinea dlui Chirica, care practic nu mai avea nicio legătură cu PSD, nici de facto, nici de jure. Era o chestiune normală şi firească şi era absolut natural să se întâmple acest lucru. Nu reprezintă o pierdere pentru PSD plecarea dlui Chirica, ba, din contră, reprezintă un câştig, pentru că un om care înţelege să îşi atace într-un mod josnic şi mizerabil partidul politic care l-a propulsat până la urmă în funcţiile şi demnităţile publice nu merită încrederea nici a partidului, nici a colegilor”, a susţinut Adrian Dobre.

El a arătat că PSD are o resursă umană extraordinară, existând însă „şi accidente”.

„PSD are o resursă umană extraordinar de valoroasă, dar, din 600.000 – 700.000 de membri, iată că mai sunt şi accidente. Sigur că nu le putem lăsa să prolifereze, pentru că, până la urmă, ar fi injust faţă de toţi ceilalţi colegi care au fost jigniţi de dl Chirica şi batjocoriţi ca atitudine şi s-au simţit nedreptăţiţi de atitudinea dlui Chirica. Şi, în mod normal, trebuia să luăm o decizie. Şi iată că decizia cea mult aşteptată a venit”, a subliniat purtătorul de cuvânt al PSD.

Reglarea de conturi din PSD din ordinul lui Dragnea

Şedinţa BPJ al PSD Iaşi a avut loc la un hotel din centrul oraşului, la aceasta fiind invitat să participe şi edilul Mihai Chirica, în cazul căruia Comisia de Etică a propus în această săptămână excluderea din PSD, pentru atacurile repetate la adresa conducerii partidului.

După o şedinţă care a durat aproximativ trei ore, BPJ al PSD Iaşi a decis excluderea din partid a primarului PSD Mihai Chirica, a viceprimarului Gabriel Harabagiu şi a fostului deputat Sorin Iacoban. Excluderea a fost aprobată cu 18 voturi „pentru” din 21 posibile. Votul s-a dat în absenţa celor propuşi pentru excludere.

„După ce ne-am expus punctele de vedere, li s-a cerut celor care ne susţin să părăsească sala. Am plecat împreună cu ei. Ni s-a reproşat că am emis comunicate referitoare la susţinerea Guvernelor Grindeanu şi Tudose. Am explicat susţinerea pe care am avut-o faţă de acele guverne. Au fost date 3 voturi în Comisia de Etică, dar la final ar fi fost 7. Nu a fost respectat regulamentul. Noi am venit azi pentru a coase o fisură între organizaţia municipală şi cea judeţeană”, a declarat Mihai Chirica.

Chirica spunea că statutar nu poate fi exclus, deoarece decizia Biroului Judeţean trebuie trimisă la organizaţia municipală.

Şeful PSD Iaşi susţine că nu mai este nevoie de o decizie în Comitetul Executiv Judeţean şi a invocat mai multe prevederi din statutul PSD în acest sens. Potrivit lui Popa, citat de Ziarul de Iasi, cei trei sunt excluşi definitiv, de astăzi, din partid. La Comitetul Executiv, PSD va propune un nou viceprimar în locul lui Harabagiu.

„Domnii sancţionaţi cu excluderea au posibilitatea de a se reînscrie peste un an în PSD. Inclusiv domnul Chirica. Ei au avut posibilitatea de a se exprima democratic, dar nu oricum, la colţ de stradă. Acesta este motivul excluderii din partid. Eu vreau să colaborez cu domnul primar Chirica, pentru că avem proiecte importante de dus la capăt împreună”, a spus Maricel Popa.

În schimb, tabăra „excluşilor” invocă la rândul lor statutul şi spun că e nevoie de o decizie în Comitetul Executiv.

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a declarat că totul s-a făcut la ordinul lui Liviu Dragnea şi a anunțat că va contesta decizia, pentru că, în conformitate cu statutul PSD, singura organizație care are dreptul să-l excludă din PSD este organizația municipală a PSD Iași.

„Este un abuz politic, doar organizaţia municipală, unde sunt membru, mă poate exclude. Iar organizaţia de la municipiu s-a văzut că mă susţine. Aştept să se comunice oficial decizia BPJ şi voi ataca, posibil şi în instanţă”, a declarat Mihai Chirica, pentru News.ro.

Primarul a susţinut că PSD Iaşi este fragmentat, fiind o „situaţie de râs” şi că excluderea sa din PSD este un exerciţiu în favoarea lui Liviu Dragnea.

El a mai spus că are tot dreptul să vorbească, indiferent dacă afirmaţiile sale convin sau nu liderilor partidului.

„Dacă şeful partidului te trimite în prăpastie, tu nu te poţi duce. Iaşiul este doar masă de manevră pentru Dragnea. Nu există democraţie în partid, iar asta s-a transmis şi în filiale. Cred că nu şi-au calculat pierderile la Iaşi, prin excluderea mea. Dacă în final voi fi exclus, atunci rămân un primar liber de contract, dar social-democrat. Dar eu încă sunt în PSD, ei bat câmpii. Doar organizaţia de bază decide, adică filiala municipală, nu cea judeţeană”, a adăugat Mihai Chirica.

Documentul excluderii lui Mihai Chirica din PSD

Biroul Permanent Judeţean al PSD Iaşi a transmis vineri un punct de vedere în care a enumerat motivele excluderii celor trei.

„În urma verificărilor şi cercetărilor efectuate de Comisia Judeţeană de Etică, Integritate şi Arbitraj, pentru membrii PSD care au încălcat în mod repetat prevederile Statutul partidului, precum şi Codul de etică şi conduită al PSD au fost propuse următoarele sancţiuni:

• domnul Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi – excluderea din partid

• domnul Gabriel Vasile Harabagiu, viceprimar al municipiului Iaşi şi vicepreşedinte al Organizaţiei Municipale PSD Iaşi – excluderea din partid

• domnul Sorin Avram Iacoban, preşedinte executiv al Organizaţiei Municipale a PSD Iaşi – excluderea din partid

• domnul Paul Corneliu Boişteanu, preşedinte al Organizaţiei municipale a PSD Iaşi – avertisment

• domnul Gabriel Teodorescu, secretar al Organizaţiei municipale a PSD Iaşi – avertisment

În urma votului membrilor Biroului Permanent Judeţean al PSD Iaşi prezenţi (21 din 25) s-a hotărât, cu majoritate, excluderea din partid a domnilor Mihai Chirica (18 voturi pentru), Gabriel Vasile Harabagiu (18 voturi pentru) şi Sorin Avram Iacoban (16 voturi pentru), precum şi sancţionarea cu avertisment a domnului Gabriel Teodorescu.

În ceea ce-l priveşte pe domnul Paul Corneliu Boişteanu membrii Biroului Permanent Judeţean nu au fost de acord şi au votat împotriva sancţiunii propuse de Comisia Judeţeană de Etică, Integritate şi Arbitraj.

La şedinţa de astăzi au participat şi domnii Mihai Chirica, Gabriel Vasile Harabagiu, Sorin Avram Iacoban şi Paul Corneliu Boişteanu care şi-au susţinut punctul de vedere, dar şi reprezentanţi ai Organizaţiei Municipale a PSD Iaşi. În debutul întâlnirii s-a hotărât, de comun acord cu toţi cei prezenţi în sală, ca după momentul prezentării raportului Comisiei Judeţene de Etică, Integritate şi Arbitraj şi al susţinerii punctului de vedere de către persoanele vizate pentru sancţiuni, să rămână la discuţii doar membrii BPJ cu drept de vot.

Domnii Mihai Chirica, Gabriel Vasile Harabagiu si Sorin Avram Iacoban au fost sancţionaţi conform prevederilor Statutului PSD şi al Codului de Etică şi Conduită (cap. IX) în vigoare, în sensul că: nu au respectat Statutul PSD, Codul de Etică şi Conduită şi Programul Politic de Guvernare; nu au acţionat pentru realizarea obiectivelor şi Programului politic al partidului; nu au contribuit la formarea şi promovarea unui mod de lucru democratic prin acceptarea pluralismului de idei şi diversităţii opiniilor exprimate în mod liber, în cadru organizat al partidului, prin respectarea hotărârilor majorităţii şi a celor adoptate de organele ierarhic superioare ale partidului, nu au asigurat aplicarea şi respectarea acestora; au exprimat în mod public, în numele partidului, păreri care contravin politicii şi strategiei partidului sau hotărârilor sale; au încălcat disciplina de partid şi caracterul confidenţial al unor documente sau informaţii de partid; nu au militat pentru păstrarea şi întărirea unitatii partidului; au adus daune imaginii si prestigiului partidului“

Din BPJ face parte şi senatorul Victorel Lupu, preşedinte executiv al PSD Iaşi, care a declarat:

„Aşa cum bine ştiţi, am fost în permanenţă unul dintre cei mai puternici susţinători ai păstrării unităţii şi echilibrului în organizaţia judeţeană. Personal, am renunţat la funcţia de preşedinte pentru a păstra şi a menţine aceste lucruri fără de care nicio organizaţie nu poate funcţiona în parametri optimi. Am fost nevoiţi să luăm astăzi o decizie poate aspră, dar înţeleaptă pentru ca începând chiar de mâine, lucrurile să reintre pe făgaşul normal. Avem reguli, avem un Statut şi un Cod de etică şi conduită clare ca lumina zilei. Nu cred că mai putem permite ca unii să-şi clădească imaginea publică plecând de la statutul de disident în propriul partid. Să se considere parte a lui când asta îi foloseşte şi să se lepede de fiecare dată când identifică un interes personal imediat. Nu e dictatură în PSD Iaşi. Dar nici anarhie. Nu punem pumnul în gură nimănui. Dar corect ar fi ca discuţiile, fie ele şi în contradictoriu, să se desfăşoare în forurile statutare, iar atunci când ieşim cu o poziţie publică, aceasta să respecte opinia majorităţii. Aşa e cinstit! Nimeni, dar absolut nimeni de la Iaşi nu este vinovat de faptul că Mihai Chirica nu mai este vicepreşedinte naţional, preşedinte de organizaţie judeţeană, preşedinte de organizaţie municipală, şi acum nici măcar un simplu membru”.

Potrivit comunicatului BEJ: „sancţiunea este stabilită de către Biroul Permanent Judeţean, iar contestaţia este soluţionată de Comisia Naţională de Etică, Integritate şi Arbitraj (CNEIA) şi poate fi efectuată în termen de 15 zile. Până la soluţionarea definitivă a contestaţiei, hotărârea de sancţionare produce efecte depline“.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele