
Alături de șah, pokerul este un joc care are beneficii pozitive pentru jucătorii recreaționali. Această activitate reușește să îi scoată pe oameni din rutina zilnică, să stabilească noi conexiuni neuronale, să „antreneze” creierul să gândească mai rapid, iar unele studii au arătat că poate contribui la prevenirea bolii Alzheimer.
Versiunile de poker apărute în ultimul secol au transformat jocul în unul de abilități, iar norocul contează tot mai mult. Având în vedere că jucătorul este cel care trebuie să fie pregătit să ia deciziile potrivite, nivelul de concentrare este unul ridicat, motiv pentru care va lua multe decizii într-un timp scurt.
Principalele avantaje ale jocului de poker în scop recreațional
Contribuie la socializare
Pokerul a ajuns în multe colțuri ale lumii datorită imigranților care jucau în lungile călătorii pe vapor. La poker se legau astfel prietenii și timpul trecea mai repede. Pe măsură ce timpul a trecut, pokerul a început să se joace în saloane, baruri ori în locuințele oamenilor, fiind folosit tot ca o activitate de socializare. Ulterior au apărut cazinourile și cluburile de poker, iar aspectul socializării este în continuare important. De fapt, pentru că socializarea este un element, ea nu este ignorată nici de operatorii de jocuri de poker online, care au introdus în camerele lor ferestre de chat, în așa fel încât utilizatorii să poată să discute între ei.
Sporește capacitatea de concentrare
La masa de poker, un jucător are la dispoziție doar câteva secunde pentru a lua cea mai bună decizie. El trebuie să se gândească dacă va continua mâna ori dacă se oprește. Va trebui să calculeze riscuri și să încerce să anticipeze ce cărți au adversarii. În aceste condiții, pokerul ține creierul tot timpul activ întrucât sunt multe decizii de luat într-un termen scurt. Este, practic, ca un antrenament pentru creier. Iar unele studii au demonstrat că cei care joacă poker au o viteza de gândire mai rapidă, prin prisma structurii acestui joc.
Te ajută să evaluezi riscuri
La fiecare minut, în poker există riscul să pierzi dacă nu faci alegerile potrivite. Mână de mână va trebui să calculezi riscurile și să te gândești dacă decizia pe care te pregătești să o iei este cea bună ori dacă îți va aduce un eșec. În ultimele decenii s-au scris numeroase cărți despre evaluarea riscurilor când joci poker, probabilități de câștig și multe alte subiecte asemănătoare. Tocmai pentru că evaluarea riscurilor joacă un rol cheie. Iar în momentul în care evaluezi riscuri în mod constant, poți deprinde asta și în viața de zi cu zi, în așa fel încât să te gândești cu atenție înainte să iei o decizie importantă și să nu acționezi din impuls ori la nervi.
În poker înveți să îți gestionezi emoțiile
Pokerul este un joc în care acum ești sus, dar câteva momente mai târziu poți fi jos. Acesta este și farmecul său, căci uneori poate fi ca un Roller Coaster. Este spectaculos, motiv pentru care apare și adrenalina. Când ești sus, automat apare bucuria. Dar când ești jos există riscul să apară nervii și emoțiile. Jucătorii experimentați susțin că gestionarea emoțiilor are un rol foarte important. Dacă nu reușești să treci peste momentele negative, iar ele îți rămân captive în minte, nu ai șanse de câștig pe termen lung. Tocmai din acest motiv, specialiștii le recomandă jucătorilor de poker să practice meditația sau yoga. Iar gestionarea emoțiilor este importantă și în viața de zi cu zi, motiv pentru care antrenamentele din timpul jocului de poker pot fi și ele utile.
Înveți să fii mai disciplinat
Pentru a avea succes pe termen lung la poker trebuie să ai un plan bine conturat și să fii disciplinat. Dacă joci haotic, nu ai nicio șansă pe termen lung. Primul pas este să îți stabilești un buget (bankroll) și să decizi cum îl împarți în funcție de cât de mult vrei să joci.
Pokerul te învață că niciodată nu este bine să mergi all-in, pentru că există riscul să pierzi tot. Gestionarea unui buget poate fi utilă și în viața de zi cu zi, mai ales în contextul actual. A învăța să împărțim banii pe care îi câștigăm lunar ne poate ajuta să avem o imagine mai clară a cheltuielilor de zi cu zi, dar și să economisim pe termen lung.
[…] Rolul pokerului ca activitate recreațională […]