România nu este pregătită pentru invazia refugiaților

Dinu Alexandru

Cu toate că România a fost ocolită în anii trecuţi de valul de refugiaţi din zonele cu probleme din Orient, în ultima săptămână numărul migranţilor care au trecut Marea Neagră spre România a crescut considerabil.

Marţi, o ambarcaţiune cu 157 de refugiaţi din Irak şi Iran a fost interceptată în apropierea coastei României. Cu trei zile înainte, paza de coastă descoperise o barcă în care erau 97 de migranţi, 36 dintre ei fiind copii. La începutul lunii septembrie, o altă ambarcaţiune, cu 87 de persoane la bord, a fost oprită de grănicerii români.

În total, aproape 500 de refugiaţi au ajuns în România doar în ultima lună. Migranţii au ales să facă drumul de 200 de kilometri pe apele Mării Negre, din Turcia.

Este o rută care a fost folosită rar în trecut. Autorităţile române îi găzduiesc pe migranţi timp de 48 de ore, perioadă în care le verifică identitatea. Dacă vizitatorii nu cer azil politic, ei sunt trimişi înapoi în Turcia.

Cei care primesc azil politic sunt repartizaţi în centrele special amenajate din ţară. Ei primesc trei euro pe zi pentru mâncare şi 40 de euro pe an pentru îmbrăcăminte. Perioada de aşteptare medie pentru rezolvarea unei cereri de azil politic este de 10 luni, iar deciziile de acordare a azilului pot fi atacate în justiţie.

În primele şapte luni ale acestui an, peste 2.800 de persoane au fost prinse traversând ilegal graniţele României, cu aproape 1.200 mai mulţi decât în tot anul 2016.

Creşterea numărului de migranţi care aleg să intre în Europa prin România poate însemna schimbarea rutelor acestora, deşi, cum ţara noastră nu face parte din spaţiul Schengen, tranzitul spre vest este foarte dificil.

Citeste si...  Mihai Trăistariu, Tavi Colen şi Emma, printre semifinaliştii Selecţiei Naţionale Eurovision

România nu este ţinta refugiaţilor, însă o parte din aceştia vor ajunge până la urmă în ţara noastră. La solicitarea Uniunii Europene, România a acceptat să găzduiască 2.000 de refugiaţi din Grecia şi Italia.

Capacitatea centrelor pentru refugiaţi din România este de 1.330 de locuri, însă există posibilităţi de extindere. În condiţiile de faţă, cele cinci centre naţionale vor deveni, în curând, suprasolicitate. Deocamdată, autorităţile s-au limitat la ridicarea de corturi în curţile centrelor de azil.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *