Românii mor pe capete din cauza bolilor de inimă, deși ar putea fi tratați

0
- Reclama -

România este. încă de acum 3 ani, pe primul loc în Europa din cauza decesurilor cauzate de boala cardiacă ischemică. Două treimi dintre morţile unor persoane sub 75 de ani ar fi putut fi evitate, spune Eurostat.

 

România este pe primul loc în clasamentul ţărilor UE, din 2017, iar principala cauză de deces tratabilă este boala cardiacă ischemică.

Tot în 2017, ţara noastră era pe locul 3, în topul ţărilor cu decese din cauza unor boli ce puteau fi prevenite. Asta în condiţiile în care, în România există mai bine de 20 de programe naţionale de sănătate, dintre care cele mai multe au rol de prevenţie, dar nu pentru bolile cardiovasculare.

Românii pot sta la rând ca să fie consultați sau așteaptă câteva luni pentru o programare la un medic, situație anormală şi nefirească, care duce la statistici îngrijorătoare.

- Reclama -

Un cardiolog îţi explică de ce pacienţii cu boli cardiace au murit mai repede decât trebuia: ”de multe ori, un astfel de bolnav primea îngrijiri într-un spital mic, de unde, din cauza lipsei finanţării era trimis spre marile centre unde sunt liste de aşteptare, astfel primind mai târziu tratamentul necesar. Deşi România are programe naţionale de sănătate gândite să prevină apariţia sau agravarea unor boli, un astfel de program pentru prevenirea bolilor cardiovasculare nu avem”.

Păducelul, planta care ajută inima

Grigore, pacient: ”Am nişte probleme cu picioarele…Nu am putut să aung la medic, am programarea tocmai din mai făcută aici. Sunt două luni şi jumătate… Două luni şi jumătate am aşteptat pentru un consult, pentru revenire la control. Mi-a dat un tratament şi nu mi-a ajutat cu nimic, asta e”.

Oren Iancovici, medic specialist cardiolog: ”El (n.r. pacientul) la final ajungea să fie tratat, dar tot amânând tratamentul unui pacient cronic, unui pacient care ştim că are o boală, dar pe care nu avem cum să o tratăm imediat, atât starea lui se agravează şi şansele lui să  trăiască mai mult scad semnificativ. Astăzi nu există ceva viabil, mă refer în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare.

Nu există niciun program de prevenţie clar, bătut în cuie, de toţi cardiologii din România.

Gilda Ionescu, medic pneumolog, Institutul Marius Nasta: ”S-au făcut, într-adevăr, strategii diferite, prin care am încercat sau la nivel de ţară să reducem incidenţa acestei
afecţiuni prin dezvoltarea de programe de sănătate şi ele sunt elaborate, aprobate, o parte se aplică cu corectitudine, o parte nu se respectă întru totul”.

Vezi care purificator și se potrivește pe Casoteca.ro

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele