Rusia a trecut la alt nivel: a început să rețină manifestanți înainte de a începe protestele anti-Putin

0
- Reclama -

Mai mulţi susţinători ai principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalîi, au fost reţinuţi vineri, cu o zi înainte de o manifestaţie contra învestirii, pe 7 mai, a lui Vladimir Putin în al patrulea mandat, potrivit unor ONG-uri, relatează AFP.

Potrivit OVD-Info, o organizaţie specializată în urmărirea arestărilor, un susţinător al lui Navalnîi a fost reţinut în timp ce distribuia manifeste la Riazan, în centrul ţării, iar o coordonatoare locală a fost reţinută în curtea imobilului în care locuieşte, la Krasnoiarsk, în Siberia.

Organizaţia de opoziţie ”Rusia Deschisă” a anunţat arestarea unor activişti la Sankt Petersburg, al doilea cel mai important oraş din ţară, localitatea natală a lui Putin, şi la Krasnodar, în sud.

Alt activist a fost convocat de anchetatori la Habarovsk, în Extremul Orient, iar poliţia a percheziţionat sediul mişcării lui Navalnîi la Ekaterinburg, în Ural, şi a confiscat manifeste care îndemnau la participarea la manifestaţie sâmbătă, potrivit OVD-Info.

„Bătrânul şi fricosul Putin crede că este un ţar. Nu este un ţar şi de aceea trebuie să ieşim în stradă pe 5 mai”, a îndemnat Aleksei Navalnîi pe Twitter.

- Reclama -

Citeşte şi Rusia a lansat un satelit european de observare a oceanelor

Liderul opoziţiei i-a îndemnat pe ruşi să-şi exprime furia, în întreaga ţară, sâmbătă, cu două zile înaintea ceremoniei de învestire a lui Vladimir Putin, reales pe 18 martie în al patrulea mandat de preşedinte.

Declarat ineligibil din cauza unei condamnări penale pe care o consideră „fabricată” de Kremlin, Navalnîi nu a putut să candideze în alegerile prezidenţiale.

El speră să repete sâmbătă succesul unor manifestaţii antiguvernamentale pe care le-a organizat în trecut.

Înaintea precedentei învestiri a lui Putin, pe 6 mai 2012, o manifestaţie anti-Kremlin în Piaţa Bolotnaia din Moscova a fost pătată de ciocniri cu poliţia.

Mai mulţi manifestanţi au fost condamnaţi atunci la pedepse de până la trei ani şi jumătate de închisoare în legătură cu aceste violenţe, într-un proces denunţat de organizaţii de apărarea drepturilor omului drept un „simulacru” de justiţie.

 

De Vlad Mitu

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele